x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei

OBSERVATOR - Stirile zilei

21 Apr 2004   •   00:00

Senatorul Rus a fost exclus din cler

Senatorul Ioan Aurel Rus (PRM), preot paroh in Protopopiatul Nasaud, a fost caterisit - exclus total si definitiv din randul clerului - dupa ce a fost trimis in judecata Consistoriului eparhial pentru ca a refuzat sa se supuna hotararii Sfantului Sinod al BOR, optand pentru cariera politica. Potrivit unui comunicat de presa al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, sentinta Consistoriului eparhial, de caterisire a preotului Ioan Aurel Rus, din parohia Nepos, a fost aprobata de catre Arhiepiscopul Bartolomeu. (Carmen Vintila)

Cheta pentru un elicopter sanitar

Conducerea Serviciului de Ambulanta Iasi a lansat o campanie de strangere de fonduri pentru achizitionarea unui elicopter sanitar. Florin Agapi, directorul Ambulantei, apeleaza la ieseni sa doneze fiecare cate 20.000 de lei pentru ca "nu primim ajutor de nicaieri", a precizat Agapi. El spera sa stranga astfel 12 miliarde de lei, cu care "s-ar putea cumpara un elicopter la mana a doua din Franta", a afirmat Agapi. Iesenii pot dona bani la sediul Serviciului de Ambulanta, iar persoanele juridice pot depune bani in contul 50417604489, deschis la Trezoreria Iasi. (Mirela Cimpoi)

Scolile de chirpici vor fi demolate

Scolile de chirpici din judetul Neamt, printre ultimele de acest fel din Romania, vor fi demolate si reconstruite cu sprijinul financiar al Bancii Mondiale si al Guvernului Romaniei, a declarat ieri Emil Creanga, inspector general al ISJ Neamt. Proiectul de refacere a constructiilor din chirpici va cuprinde 89 de scoli, dintre care 21 vor fi demolate chiar de luna viitoare, a spus Creanga, citat de Mediafax. Ac- tiunea face parte dintr-un program mai larg, inceput in urma cu doi ani, a carui prima faza vizeaza reabilitarea mai multor scoli din judetul Neamt, prin modernizarea vechilor structuri.

PNA nu mai vrea sub control parlamentar

Dupa un prim an de activitate, Parchetul National Anticoruptie a intocmit raportul si l-a trimis in numai doua exemplare pre- sedintilor Senatului si Camerei Deputatilor. Alaturi de raport, la Senat s-a primit, potrivit unor surse din Biroul Permanent, si o solicitare prin care seful PNA cere ca institutia sa nu mai prezinte raportul Parlamentului pentru a fi aprobat, pentru a deveni independenta politic. In acest context, Executivul va putea emite o ordonanta prin care sa modifice legea de organizare si functionare a PNA asa incat acesta sa nu se mai afle sub control parlamentar, sustin sursele. Surse din PNA confirma fapul ca s-a intocmit deja un proiect de ordonanta de urgenta, care se afla la Ministerul Justitiei. (Camelia Ionescu)

Salariul minim, trei milioane de lei

Sindicalistii din Confederatia Cartel Alfa considera ca salariul minim pe economie ar trebui sa fie de 3,2 milioane de lei si nu de trei milioane, asa cum au propus patronatele. O pozitie similara a exprimat si conducerea Blocului National Sindical. Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS considera ca stabilirea salariului minim la 3,2 milioane de lei este "justificata prin calcule economice". Marian Sarbu, ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, a anuntat ieri ca salariul minim va fi, conform contractului colectiv de munca la nivel national, de cel putin trei milioane de lei. (Cristian Petru)

Plimbari parlamentare

Si anul acesta parlamentarii se vor deplasa in tari de pe toate continentele. Deplasarile externe aprobate ieri de conducerea Camerei si Senatului prevede pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale ale parlamentarilor destinatii precum Olanda, Macedonia, Canada, China, Tunisia, Spania, Croatia, Slovenia, Ungaria, Italia, Elvetia, Bosnia si Hertegovina, Armenia, Turkmenistan, Turcia, Germania, Federatia Rusa, SUA, Filipine, Malaezia, Pakistan, Vietnam, Algeria, Liban, Statul Palestina, Maroc, Sudan. Apar pe lista si Lituania, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Iran, Algeria, Egipt, Mexic.

×
Subiecte în articol: observator