x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ONG-urile vor să confişte protestele

ONG-urile vor să confişte protestele

de Petru Zoltan    |    Carmen Dragomir    |    07 Feb 2012   •   21:00
ONG-urile vor să confişte protestele

Marti, alta zi de protest. Dupa victoria obtinuta prin demisia lui Emil Boc si dupa dezamagirea venita in urma desemnarii noului premier, Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE, protestatarii s-au regrupat in Piata Universitatii. S-au invatat cu gerul si, de cateva zile incoace, incep sa se stranga mai devreme. In jurul orelor 17:00 erau deja cateva zeci de ma­nifestanti. Sunt convinsi ca schimbarea premierului si a cabinetului nu vor avea niciun efect. 'Doamne-ajuta sa mai ciordeasca si altii! Amin, amin!', fac ei haz de necaz. Oamenii cred ca aceste schimbari reprezinta doar o strategie pentru a recastiga incre­derea electoratului si ca orice nume ar aparea in fruntea Guvernului sau a diverselor ministere va deservi interesele financiare ale politicienilor, si nu ale poporului roman.

In plus, manifestantii sunt su­parati ca un grup de ONG-uri vrea sa negocieze cu partidele politice tacerea multimii. Desi multe dintre aceste ONG-uri nu au fost prezente pana acum la proteste, liderii au initiat o intalnire cu sefii partidelor politice, intalnire la care au fost invitati si protestatarii. 'Noi, organizatiile neguvernamentale semnatare, am primit mesaje de disponibilitate pentru dialog din partea unor partide politice parlamentare. Consideram ca acest gest vine in intampinarea intentiilor noastre de a participa la un dialog cu lideri politici reprezentand intreg spectrul politic pentru a stabili un cadru de buna guvernare, transparenta si moralitate publica, ca raspuns la protestele izbucnite in intreaga tara. (...) Avand in vedere cele de mai sus, organizatiile semnatare invita liderii politici la o intalnire', se arata in textul invitatiei.

In fata Teatrului National trotuarele acoperite de gheata si zapada au fost ornate cu papuci, un cadou simbolic facut celor responsabili de destinele Romaniei. 'Caruta cu paiate', grupul statuar din fata TNB, este invelita de mai bine de trei saptamani cu panze pe care stau scrise durerile ma­nifestantilor. Seara de seara, un drapel imens flutura ore in sir in vantul inghetat. E purtat de ce­ta­teanul 'Un Vot', asa cum se recomanda. La fel, tinerii de la Arhitectura, cei care se aduna pe partea cealalta, la Fantana, cred ca, prin numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, Basescu nu face decat o alta manevra menita sa-l salveze. Ei l-au luat imediat in colimator pe noul premier, lansand lozinca: 'Basescu nu e trist, a numit un securist!'. Marti seara, protestatarii au anuntat organizarea unui protest impotriva semnarii ACTA – Tratatul Comercial impotriva Produselor Con­tr­a­fa­cute. Acesta se va desfasura sambata, tot in Piata Universitatii. Pe retelele de socializare aproximativ 25.000 de persoane au anuntat ca vor lua parte la eveniment.

×