x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orban anunță fonduri fără precedent pentru sistemul de sănătate

Orban anunță fonduri fără precedent pentru sistemul de sănătate

23 Noi 2020   •   12:06
Orban anunță fonduri fără precedent pentru sistemul de sănătate

Premierul Ludovic Orban a participat, luni, la semnarea contractelor de finanțare din fonduri europene a 10 proiecte ce vor fi implementate de spitale din București, cu scopul de a crește capacitatea de răspuns la criza sanitară provocată de COVID-19, scrie Mediafax

Premierul a spus că s-a reușit obținerea unei finanțări de 1,270 de miliarde de lei, bani ce vor merge către spitalele din România. În București, suma alocată pentru dotări în spitale este de 100 de milioane de euro.

„Evenimentul de astăzi este un eveniment în care se semnează contractele de finanțare pentru dotarea a zece spitale din municipiul București. Guvernul României, odată cu izbucnirea pandemiei, a întreprins demersuri la nivelul Comisiei Ruropene pentru a reuși aprobarea alocării de sume din fonduri europene pentru înzestrarea spitalelor din România. Am reușit să obținem o finanțare de un 1,270 miliarde, bani destinați înzestrării spitalelor cu aparate echipamente și cu orice alte investiții necesare. Această alocare este urmată de alocarea unei sume fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate. Este vorba de 6,1 miliarde de euro care vor fi alocați sistemului de sănătate în următorii 7 ani. 1,9 miliarde de euro prin programul național de recuperare și reziliență și 4,9 miliarde de euro urmează să fie alocați în cadrul bugetului Uniunii Europene în 2021-2027 din fondurile de coeziune. Gândiți-vă că e vorba în total de o investiție de aproape 7 miliarde și jumătate de euro, investiție care vine să suplinească absența unor finanțări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate, pentru creșterea calității serviciilor medicale în sănătate. Avem în plan realizarea celor trei spitale regionale pentru care s-au semnat deja contractele de finanțare. Este vorba de Spitalul Regional Iași, Spitalul Regional Craiova, Spitalul Regional Cluj-Napoca”, a spus premierul Ludovic Orban.

Alte obiective de lucru sunt construcția de încă zece noi spitale de rang județean, modernizarea de spitale județene, modernizarea de spitale municipale și orășenești, cu alocarea de fonduri absolut fără precedent.

„Pentru București astăzi se semnează contractele de finanțare pentru zece spitale. În total contractele de finanțare pentru București vor fi destinate către 22 de spitale, iar suma alocată pentru dotarea spitalelor cu aparatură echipamente și alte investiții necesare va fi de peste 100 de milioane de euro”, a spus Orban.

 

×
Subiecte în articol: ludovic orban