x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Originea numelui Ioan. La ce popor mai găsim numele sub exact aceeaşi formă

Originea numelui Ioan. La ce popor mai găsim numele sub exact aceeaşi formă

06 Ian 2013   •   20:13
Originea numelui Ioan. La ce popor mai găsim numele sub exact aceeaşi formă
Sursa foto: Sfantul Ioan Botezatorul

 Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, anul trecut, în România, trăiau 1.442.563 de bărbaţi cu nume derivate din Ioan şi 545.458 de femei.

Românescul Ioan sau Ion provine din numele evreiesc Johanan sau Yochana (scrierea este diferită în funcţie de traducere). Numele înseamnă "Prin graţia Domnului", fiind la origine o incantaţie care alăturează cuvintele "Jo" - abrevierea lui "Jahve" (Dumnezeu), "ilie" şi "hanan", adică "a face o favoare", "a se milostivi".

Incantaţia era folosită la naşterea copiilor, fiind un mod de a mulţumi lui Dumnezeu pentru favoarea făcută.

Odată cu răspândirea creştinismului, numele Johanan, purtat de mai multe figuri religioase importante, în special Ioan Botezătorul, a devenit popular şi în Occident.

Tradus mai întâi în greacă, apoi în latină şi latina vulgară, Johanan a devenit Iohannes sau Ioannes, suferind apoi modificări în funcţie de fiecare limbă.

În română, numele de Ioan apare atestat documentar pentru prima dată în jurul anului 1200, însă cel mai probabil era folosit cu mult înainte de această perioadă.

Ioan este un nume comun şi în Ţara Galilor, unde este scris şi rostit la fel ca în româneşte.

×