x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Otraviti cu medicamente

Otraviti cu medicamente

13 Iul 2004   •   00:00

Turistilor care vin sa se trateze de diverse afectiuni pulmonare in statiunea balneara Baile Govora, la Policlinica Balneara nr. 1, le sunt administrate medicamente expirate, care nu sunt recunoscute de Agentia Nationala a Medicamentelor.

OCTAVIAN HERTA

Tratamentul, bazat pe un medicament numit proposept liofilizat, face bolnavilor mai mult rau decat bine. Proposeptul este vechi de un an si jumatate, nefiind aprobat pentru practica medicala de peste doi ani. Pana acum, el trebuia retras de pe piata, insa cei care au condus societatea s-au multumit sa ridice nepasatori din umeri la somatiile sosite de la forurile medicale.

NEPASATORI. Doctorul Eduard Spulber, fost angajat la Policlinica Balneara nr. 1, medic primar in balneo-fizio-terapie pentru recuperare medicala, doctor in medicina, evaluator al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura Bucuresti, cu contract de colaborare stiintifica inca din anul 1983, a fost cel care a sesizat de nenumarate ori pana acum autoritatile in legatura cu acest caz. Din cauza dorintei sale de a se face lumina in acest caz, doctorul Eduard Spulber a fost tras rapid pe linie moarta de conducerea institutiei, fiind propus pentru pensionare. El a adus chiar si la cunostinta guvernantilor aceasta situatie, insa singura institutie care s-a sesizat a fost Agentia Nationala a Medicamentelor. Conducerea acestei institutii a somat policlinica, la data de 24 mai 2002, sa opreasca folosirea medicamentului.

MEDICINA DUPA URECHE. Conditiile in care se prepara acest medicament sunt greu de imaginat. El este depozitat fara cea mai mica atentie pentru igiena, de catre dr. Valeria Balasanu, care, conform declaratiilor doctorului Spulber, nu are nici un fel de pregatire sa faca acest lucru. Spusele doctorului Spulber sunt confirmate si de adresa nr. OB2196/25.04.2004 trimisa de Ministerul Sanatatii: "Urmare a sesizarii dumneavoastra, inregistrata la Ministerul Sanatatii cu nr. OB2196 din 2.03.2004, va informam ca in urma verificarilor efectuate s-au constatat urmatoarele: dr. Balasanu Valeria nu are specializarea de balneo-fizio-terapie, fiind confirmat ca medic specialist in domeniul Recuperare Medicina Fizica si Balneologie prin Ordinul MSF nr. 256/11.04.2002. In registrul unic al cabinetelor medicale nu este inscrisa SC Balneomed SRL si nici o alta societate sau cabinet medical al carui titular sa fie doamna dr. Balasanu Valeria".

LEAC NEPOTRIVIT
Pana acum, au fost tratati cu acest medicament sute de bolnavi din toata tara. Valeria Balasanu a adus in magazie proposept liofilizat in valoare de 23 milioane lei. Conform declaratiilor lui Spulber, in luna august 1996, doctorita a scos din magazie proposept liofilizat vechi de un an si jumatate si nu s-a sfiit sa-l intrebuinteze la "tratarea bolnavilor".
×
Subiecte în articol: observator