x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pacaleala cu masini de cusut

Pacaleala cu masini de cusut

11 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
"AFACERE" - Vanatori de chilipiruri, taxati de tepari inteligenti Zeci de persoane au depus plangeri la politie, reclamand ca au fost inselate de presupusi colectionari de masini de cusut nemtesti, originale, carora le-ar fi platit, fiecare, sume intre 2.000 si 3.000 de euro. Reteaua de tepari actioneaza cu succes in toata tara.
NICOLETA BUTNARU

TENTATII. Masinile de cusut Singer sunt la mare cautare, pretul acestora fiind atragator
O filiera de tepari vinde vise de imbogatire rapida naivilor care au macar o masina nemteasca de cusut acasa.

METODA. Totul pleaca de la un anunt de mica publicitate: "Cumpar masini de cusut marcile Singer, Nauman, Pefaf, orice serie. Ofer 40.000-70.000 de euro". Dupa ce ia legatura cu cumparatorul, vanzatorul este trimis sa achizitioneze o alta masina de cusut, cu promisiunea ca doar masinile pereche pot fi comercializate in schimbul catorva zeci de mii de euro. Pretextul: seriile celor doua ar reprezenta numarul de cont bancar al unui evreu deportat.

Pentru ca teapa sa fie completa, autorul anuntului are "un colaborator", care ar avea dublura masinii de cusut, si ii da proprietarului numarul de telefon mobil al acestuia.

Proprietarul masinii de cusut cumpara, contra unor sume intre 2.000 si 3.000 de euro, asa-zisa serie pereche a masinii de cusut, care, potrivit politistilor, este de fapt o simpla masina de cusut. Tranzactia pentru cea de-a doua masina de cusut are loc intotdeauna la marginea unei localitati, in asa fel incat "colaboratul colectionarului" sa nu poata fi gasit. In momentul in care proprietarul masinii de cusut contacteaza din nou colectionarul, acesta ii spune ca nu mai este interesat de afacere.

PATITA. Carla Iuliana B. povesteste ca a gasit un anunt de genul celui prezentat mai sus si un numar de telefon. A sunat pentru ca dorea sa vanda o masina de cusut, marca "Nauman", seria 768007. I-a raspuns un individ cu accent nemtesc, chipurile, care i-a zis ca se numeste "Hansk" si ca este proprietarul firmei "Hary Harter" din Cluj. Hansk a anuntat-o pe femeie ca masina ei de cusut face pereche - in sensul ca reprezinta contul unui evreu deportat - cu seria masinii de cusut pe care o are, un anume "Marcus", din Orastie. Acesta ar putea vinde masina "Singer", cu seria Y4791591, cu 100 de milioane de lei. "Hansk" ii promite brailencei ca, daca vine la Cluj, va cumpara ambele masini cu 40.000-50.000 de euro. Incantata si fara sa se gandeasca prea mult, femeia isi convinge sotul sa faca afacerea. Cei doi se imprumuta de 100 de milioane, isi gajeaza apartamentul si pornesc spre Orastie, cu masina lor de cusut in brate. Se gandeau apoi ca vor merge direct la Cluj, dupa tranzactie, pentru a lua potul cel mare. In Orastie, in gara, noaptea, cei trei fac tranzactia. Vanzatorul - un tip negricios, fara nume, balbait si cu un puternic accent unguresc - ia banii, da masina de cusut si pleaca. Brailenii ajung la Cluj. Se indreapta catre adresa indicata de Hansk la telefon, insa acolo este doar o ceasornicarie inchisa. Jandarmii clujeni ii legitimeaza si-i trimit acasa: "No, duceti-va la Braila, ca asta-i firma-fantoma!". Ajunsi acasa, oamenii constata ca nu mai raspunde nimeni la telefonul indicat initial si isi dau seama ca au luat o mare, mare teapa.

INTELIGENTI. Purtatorul de cuvant al IJP Cluj, subcomisarul Adrian Marian, a declarat ca "modul de operare a fost atat de bine ales, incat in sarcina autorilor nu s-a putut retine savarsirea vreunei infractiuni, si, din aceasta cauza, politia tine cu atat mai mult sa avertizeze cetatenii sa nu se lase inselati de aceste anunturi de mica publicitate". In cazul de mai sus, tranzactia dintre braileni si negriciosul din Orastie nu poate fi considerata fapta penala. Singurul "vinovat" ar putea fi Hansk, pentru culpa de a fi promis ca va achizitiona cele doua masini de cusut.

Anticarii spun ca masinile de cusut "Singer" sunt valoroase pentru ca ar avea un picior umplut cu platina, confectionat de evrei inainte de a fi deportati. O alta legenda spune ca seriile lor ar contine, de fapt, numere de conturi ale unor evrei morti in lagarele de concentrare.

×
Subiecte în articol: observator masina cusut