x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Părintele Arsenie Boca devine sfânt

Părintele Arsenie Boca devine sfânt

09 Sep 2019   •   11:37
Părintele Arsenie Boca devine sfânt

Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis ca părintele Arsenie Boca să devină sfânt şi va propune dosarul de canonizare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

În acest an se împlinesc 30 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Părintele este îngropat la Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara, şi zeci de mii de pelerini vin anual să se reculeagă acolo.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, în localitatea Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. A studiat la Academia Teologică din Sibiu şi i-a absolvit cursurile în 1933. A primit o bursă pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din Bucureşti. În 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus.

A fost stareţul Mănăstirii Brâncoveanu şi apoi al Mănăstirii Prislop. A fost arestat şi torturat de fosta Securitate pentru presupuse legături cu legionarii. Părintele a făcut turul închisorilor comuniste, a fost condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, situată la 25 de kilometri de Bucureşti, şi Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti. (L.B.)

 

 

×