x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Părinţii români se dau nemți pentru diplomele „de export” ale copiilor

Părinţii români se dau nemți pentru diplomele „de export” ale copiilor

de Oana Matei    |    28 Mai 2015   •   23:20
Părinţii români se dau nemți pentru diplomele „de export” ale copiilor

Numărul părinţior care aleg pentru copiii lor o şcoală cu predare în limba germană creşte de la an la an. La Colegiul „Goethe”, cel mai bine cotat liceu de germană din ţară, nu e sesiune de admitere fără scandal. Și anul acesta o treime dintre copiii înscrişi nu au fost admişi, ceea ce a generat proteste vehemente din partea părinţilor.

Diploma de limba germană (DSD) este cunoscută în lume ca fiind acea diplomă de care studenţii străini au nevoie pentru a-şi putea începe studiile la o universitate din Germania. DSD se regăsește în prezent în oferta Colegiului „Goethe“, a Liceului „Vlahuţă“ şi a Colegiului „Caragiale“ din Capitală.

La nivel naţional sunt 41 de şcoli DSD, conform datelor de la ambasada Germaniei. „Simplul zvon că mulţi au reuşit doar pentru că au ştiut limba germană şi au un post bine plătit îi îndeamnă pe mulţi părinţi să îşi îndrepte copiii spre școlile germane”, explică psihologul Hanibal Dumitraşcu apetitul românilor pentru studierea limbii lui Goethe.

Avantajele limbii germane

Doar pe baza acestui atestat şi în funcţie de media obţinută la bacalaureatul românesc, absolvenţii sunt acceptaţi la orice instituţie de învăţământ superior din Germania, Austria sau Elveţia. O altă motivaţie puternică este faptul că diploma de limba germană reprezintă un avantaj enorm în vederea angajării ulterioare într-o companie multinaţională din România sau din străinătate. Acest aspect l-a luat în considerare şi Gabriela Vinograschi atunci când şi-a înscris fiul la şcoala Elena Văcărescu, la o clasă unde se predă germana intensiv. „Am ales ca Mihai să învețe germana întrucât este o limbă grea, ce trebuie studiată din copilărie. Odată ce știe germana, va putea învăța engleza cu ușurință. Germania oricum este o ţară în care merită să lucrezi și mă gândesc că va avea o șansă în plus să plece acolo”.

Scandalul înmulțirii nemților la Colegiul „Goethe”

Probleme cu înscrierea la Colegiul „Goethe” au fost încă din 2012, primul an cu clasă pregătitoare. Sute de părinţi şi-au făcut vize de
fllotant ca să-şi înscrie copiii acolo sau au dat declaraţii pe propria răspundere că sunt etnici germani. În numai un an, numărul celor care s-au declarat de etnie germană pentru a intra mai uşor la „Goethe” a crescut de la 30 la 300. Părinţii copiilor respinşi au depus plângeri la poliţie, iar acestea sunt investigate acum de Parchet. „Există şi exagerări legate de studierea limbii germane. Dacă se întâmplă doar pentru un moft, toată această tevatură în care e antrenat un copil nu duce la nimic bun”, atrage atenţia psihologul.

Admiterea la alte şcoli unde se predă intensiv germană

La Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu se dă examen de limba germană numai dacă se depăşeşte numărul elevilor înscrişi, limita fiind de 28 de elevi/clasă. La şcoala „Elena Văcărescu” din Capitală elevii trebuie să susţină o probă de evaluare a competenţelor de comunicare în limba germană. Locurile rămase libere după prima etapă de înscriere se ocupă în etapa a doua.
 

×