x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentul isi reia lucrul

Parlamentul isi reia lucrul

02 Feb 2004   •   00:00

Prima sesiune a Parlamentului de anul acesta si penultima a acestei legislaturi incepe astazi si va sta sub semnul apropiatei campanii electorale.

Alegerile locale programate la 6 iunie vor eclipsa activitatea legislativa, multi parlamentari anuntand ca vor candida la primarii si consilii locale si judetene. Ceea ce ii obliga sa stea mai mult in circumscript ii decat in Parlament. Partea buna a lucrurilor e ca electoratul ii va vedea macar la final pe unii parlamentari care nu prea au dat pe la circumscriptiile unde au fost votati. Partea proasta e ca toate aceste vizite electorale se vor face pe banii contribuabilului, deoarece actualii parlamentari vor folosi masinile Camerei si Senatului. Cel putin cei de la PSD au primit o directiva clara in acest sens de la conducerea partidului. In prima sesiune legislativa a anului 2004 trebuie finalizat pachetul de legi electorale. Comisia pentru redactarea legilor electorale a depasit ieri cel de-al treilea termen pentru finalizarea raportului pe marginea proiectului de lege. Deocamdata, comisia a elaborat proiectele de lege privind alegerile locale si cele prezidentiale, in timp ce proiectul referitor la alegerile parlamentare nu a fost inca discutat deoarece nu s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste introducerea votului uninominal. Alte prioritati ale Parlamentului in aceasta sesiune sunt initiativele legislative pentru finalizarea procesului de pregatire a integra rii Romaniei in UE si pentru aderarea la NATO. Pe langa legislatia necesara aderarii la NATO si UE si prioritatile legislative guvernamemtale, senatorii si-au propus sa discute proiectul de statut al parlamentarului, care cuprinde o serie de obligatii si drepturi ale alesilor, in special instituirea de pensii speciale.

MIGRATIE. Momentul electoral va marca si o trecere a parlamentarilor de la un partid la altul, nefiind exclusa o schimbare in componenta grupurilor. Primele transferuri ale anului au avut loc deja: Mihai Baciu si Aurel Pana (PD), care au ales PSD, respectiv PRM, Liviu Bindea si Vlad Nadejde (PSD), care s-au inscris in PRM.

×
Subiecte în articol: observator