x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parteneriat medical - "Cancerul va fi invins in urmatorii 10 ani"

Parteneriat medical - "Cancerul va fi invins in urmatorii 10 ani"

13 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
"Personal, cred ca, in urmatorii 10 ani, cancerul va fi invins pe baza cercetarilor de biologie moleculara", a declarat profesorul doctor Irinel Popescu, directorul medical al Institutul Clinic Fundeni (ICF).
CERCETARE. Sala de stocare unde sunt depozitate probele tisulare in congelatoare la - 175 de grade Celsius
Declaratia a fost facuta cu ocazia implinirii a doi ani de la infiintarea la ICF a Laboratorului de cercetare moleculara Rntech. In cei doi ani, aici au fost aduse 800 de cazuri de tumori digestive, care au fost analizate pana la nivel de ARN (acid ribonucleic).

TRATAMENT. Analiza este realizata conform celor mai moderne metode de cercetare in laboratoarele de la Paris, iar datele obtinute sunt studiate statistic pentru a gasi genele cu semnificatii in aparitia cancerului. Pornind de la aceste gene, se spera obtinerea tratamentului specific cancerului digestiv. "Acesta este un proiect amplu, la care lucreaza 50 de cercetatori din Romania si un grup de 15 cercetatori din Franta. Este un «proiect» care pleaca de la ingrijirea bolnavului cu aceste afectiuni si are o componenta importanta de cercetare. Speram ca in acest an sa obtinem primele brevete de gene implicate in oncogeneza cancerelor digestive", a precizat prof. dr. Irinel Popescu.

COLABORARE. In legatura cu colaborarea dintre Franta si Romania in lupta contra cancerului, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot, a spus ca "aici avem un exemplu de parteneriat public privat exemplar, in care banca de tesuturi a fost creata la Bucuresti, la Institutul Clinic Fundeni, cu asistenta tehnica din Franta". (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: observator