x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriarhul Daniel, la slujba de înmormântare a fostului suveran: Regele Mihai a fost toată viaţa sa un om profund credincios

Patriarhul Daniel, la slujba de înmormântare a fostului suveran: Regele Mihai a fost toată viaţa sa un om profund credincios

16 Dec 2017   •   14:19
Patriarhul Daniel, la slujba de înmormântare a fostului suveran: Regele Mihai a fost toată viaţa sa un om profund credincios

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a oficiat sâmbătă slujba de înmormântare a Regelui Mihai de la Catedrala Patriarhală, împreună cu un sobor arhieresc format din opt mitropoliţi, preoţi şi diaconi, a afirmat, în cuvântul rostit la ceremonie, că fostul suveran a fost toată viaţa sa un om profund credincios.

"Regele Mihai al României a fost toată viaţa sa un om profund credincios. Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credinţa în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă", a spus patriarhul Daniel.

Alături de patriarh au slujit mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviştei, ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, ÎPS Ioan, mitropolit al Banatului, ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, şi ÎPS Iosif al Europei Occidentale.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a sosit la Catedrala Patriarhală la ora 12,20, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, acesta era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I şi uns cu Sfântul şi Marele Mir în faţa Patriarhului Nicodim.

După slujbă, Familiile Regale străine, demnitarii străini şi români au ieşit din Catedrală, aşteptând sicriul.

Ulterior, cortegiul funebru a parcurs traseul până la clopotniţă pe jos, unde aşteptau maşinile funerare. În prima maşină a fost introdusă Coroana de Oţel, iar în cea de-a doua sicriul Regelui Mihai, acoperit cu stindardul regal, şi crucea.

Clopotele au bătut minute în şir, până când cortegiul a coborât Dealul Mitropoliei.

Cortegiul funerar se îndreaptă spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei - Piaţa Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Bd. Kiseleff - Gara Băneasa.

La slujba de la Catedrala Patriarhală au fost prezenţi, alături de Familia Regală a României, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun.

De asemenea, la slujbă au fost prezenţi reprezentanţi ai Familiilor Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia. Au participat la slujbă membri ai Familiilor Imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne. AGERPRES

×