x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriciu estimează că apogeul crizei va fi atins în următoarele 3-12 luni

Patriciu estimează că apogeul crizei va fi atins în următoarele 3-12 luni

08 Dec 2008   •   00:00

Criza financiară ar putea să ajungă la apogeu în următoarele 3-12 luni, deşi nimeni nu poate să estimeze cu exactitate când se va întâmpla acest lucru, iar statul trebuie să stimuleze economia, inclusiv prin reducerea TVA la 15%, a declarat, luni, preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.



"Intrăm într-o recesiune care va avea ca efecte şomajul, deflaţia, iar metodele de contracarare a scăderii economice se bazează pe reducerea şi optimizarea fiscalităţii pentru stimularea consumului, reducerea cheltuielilor bugetare, atât de personal, cât şi de capital. Lucrările publice trebuie finanţate din resurse private, statul trebuie să practice pe scară largă concesionarea şi atragerea de capital privat care să contribuie la dezvoltarea infrastructurii", a afirmat Patriciu.

El a spus că România ar putea avea anul viitor o creştere economică de 2-3% şi că guvernul ar trebui să stimuleze economia prin modificarea Legii exproprierii domeniilor de interes public şi adaptarea legislaţiei achiziţiilor publice după modelul Băncii Mondiale, astfel încât să încurajeze capitalul străin.

"«Gogoriţa» cu alocarea de capital românesc pentru infrastructură s-a dovedit în ultimii zece ani extrem de păguboasă. S-au băgat banii contribuabililor în asfalt şi rămân acolo", a spus Patriciu.

Potrivit acestuia, Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) ar trebui redusă de la 19% la 15%, potrivit recomandărilor UE, şi trebuie create stimulente pentru plata anticipată a obligaţiilor fiscale de către operatorii economici. "Cota unică de impozitare trebuie să fie mai mică, este unul dintre elementele principalele ale competitivităţii statului român de a atrage investiţii străine, în comparaţie cu vecinii săi", a adăugat Patriciu.

El a menţionat că actuala criză va determina creşterea numărului de falimente, în special în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii, iar şomerii ar putea fi redirecţionaţi în infrastructură, începând de anul viitor.

"Cele mai afectate sectoare sunt real estate şi construcţii. Un faliment înseamnă însănătoşire, e ca o operaţie. Este o dramă pentru proprietari şi poate fi o binefacere pentru consumatori", a spus Patriciu, adăugând că în România au fost înregistrate în ultimele patru luni 12.000 de falimente.

Pe fondul crizei, unele companii din vestul Europei ar putea să îşi mute o parte a activităţilor în România, în special pe partea de producţie de bunuri, spune Patriciu.

El a amintit că România dispune de mână de lucru calificată, iar din acest punct de vedere ar putea primi companii cu obiecte de activitate diverse, de la IT la construcţii.

Pe de altă parte, omul de afaceri a susţinut că, deocamdată, nu este interesat să deţină o bancă şi nu a comentat informaţiile din presă potrivit cărora ar urmări să preia Banca Anglo-Română.

Referitor la piaţa imobiliară, el susţine că aceasta nu va reveni, după finalul crizei, la punctul în care se afla înainte de declanşarea turbulenţelor financiare.

"De unde a plecat nu va reveni niciodată, ci cel mult la jumătate faţă de anul 2007. Imobilele centrale din Bucureşti sunt cele mai puţin afectate de scăderea preţurilor", a mai spus Patriciu.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania patriciu