x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patrimoniul Capitalei i-a încăierat pe consilieri

Patrimoniul Capitalei i-a încăierat pe consilieri

de Monica Andrei Capatos    |    16 Iul 2009   •   00:00
Patrimoniul Capitalei i-a încăierat pe consilieri
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Inventarierea bunurilor care aparţin patrimoniului Capitalei a fost mărul discordiei de la şedinţa de ieri a Consiliului General, ultima înainte de vacanţă. Aleşii locali ai PSD n-au fost sub nici o formă de acord cu acest lucru, motivând faptul că nu li s-a prezentat o listă cu toate clădirile şi terenurile ce aparţin municipalităţii. Hoţie şi mangleli au fost cuvintele cel mai des folosite.



După deja celebrele luări de cuvânt ale consilierilor nemulţumiţi, a urmat validarea lui Bogdan Capotă, venit în locul lui Robert Ionescu, membru PNG-CD. El apare pe lista cu persoanele fizice care au făcut în anul 2008 donaţii către partidul său în valoare de 100.000 de lei. Asta în condiţiile în care, în declaraţia de avere din iulie 2008, Capotă arată că a obţinut 36.000 de lei ca director de vânzări la Gligor Fain SRL, iar soţia lui, consilier de vânzări la Millenium Bank, a avut un venit de 14.000 de lei. Aceste aspecte n-au fost discutate ieri, şedinţa decurgând liniştit până la proiectul privind inventarierea bunurilor care alcătuiesc domeniul public al Capitalei, adică terenuri şi clădiri. Subiectul s-a dovedit a fi sensibil de-a lungul timpului. Practic nimeni n-a vrut cu adevărat să se ştie clar câte terenuri şi clădiri mai are Primăria Capitalei în administrare. Motiv pentru care spiritele s-au încins, cei de la PSD lansând o serie de acuze la adresa colegilor de la PD-L. "Suntem de acord să votăm patrimoniul, dar să ştim şi noi ce. Să ni se prezinte o listă cu ce a mai rămas. S-au făcut multe hoţii şi mangleli până acum", a spus Doru Giugula - PSD. Replica celor de la PD-L n-a întârziat. Ionuţ Popa a ţinut să precizeze că s-a mai votat o dată patrimoniul acum un an şi că acum se vrea doar o reactualizare. Au venit iar cei de la PSD cu următorul argument: "când s-a votat, noi n-am fost în sală, deci v-aţi acoperit manglelile". Şi tot aşa replicile au curs de la un partid, la altul. Primarul general, Sorin Oprescu a intervenit spunând că va prezenta la începutul lui septembrie o listă cu cea a mai rămas din bunurile Capitalei, dar până atunci trebuie aprobat proiectul aşa cum era pe ordinea de zi. N-a fost chip, pentru că aleşii de la PSD n-au cedat chiar dacă li s-a explicat că acest lucru este foarte important mai ales că dezvoltarea oraşului este blocată. Nici o bancă nu acordă credite unei instituţii fără patrimoniu.

TERENUL DE LÂNGĂ CATEDRALĂ, CONCESIONAT DUBIOS  
Oprescu a promis că va aduce dovezi clare în privinţa modului în care s-au făcut concesionările, amintind cazul terenului de lângă Catedrala Sf. Iosif. El a spus că a intrat în posesia unor documente care arată modul în care terenul pe care s-a ridicat blocul turn a fost concesionat.

Poate cei mai câştigaţi au fost ieri taximetriştii independenţi care după patru ani au reuşit să obţină autorizaţiile mult visate. Consilierii au aprobat suplimentarea cu aproape 800 a numărului autorizaţiilor de taxi permanente în Capitală şi creşterea cu 60 a numărului de locuri de aşteptare pentru taximetrele autorizate. A urmat un alt motiv de scandal şi anume aprobarea contractului cadru de închiriere a două sedii temporare în care să funcţioneze Primăria şi Consiliul General, precum şi Prefectura, având în vedere că sediul municipalităţii va intra în renovare. Cei de la PSD şi PD-L n-au fost de acord cu ideea, motivând că primarul general nu le-a dat detaliile privind chiria şi adresele celor două sedii. Chiar dacă proiectul a fost respins, Oprescu va continua negocierile pentru închirierea celor două sedii, unul în zona Izvor pentru activitatea Prefecturii, şi celălalt lângă Politehnică pentru Primăria Capitalei, chiria fiind încă negociată. "Am pornit de la 450.000 de euro pe lună şi am ajuns acum la 200.000 de euro", a mai spus edilul. Consilierii au votat de asemenea şi PUZ-urile controversate, printre care şi Poligrafiei 49-51.

PARCĂRI COLORATE
Consilierii generali au aprobat ieri şi proiectul privind marcarea parcărilor din Capitală. Astfel, potrivit primarului Oprescu, cu albastru vor fi desenate locurile pentru parcările de reşedinţă, cu alb vor fi indicate cele publice fără plată, iar cele private vor fi delimitate prin culoarea galbenă. Parcarea interzisă va fi semnalată prin culoarea roşie. De asemenea, toate cele patru cazuri vor fi însoţite de indicatoare rutiere corespunzătoare şi inscripţii cu litere şi cifre. Edilul Capitalei a mai spus că acesta este un prim pas în alinierea la standardele europene, fiind vorba de un cadru general la care vor fi aduse modificări.

×
Subiecte în articol: observator capitalei