x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patru Airbus pentru Tarom

Patru Airbus pentru Tarom

01 Mai 2004   •   00:00

Compania nationala Tarom a semnat ieri la Paris un contract pentru achizitionarea a patru avioane Airbus A318. Contractul s-a semnat in prezenta premierilor roman, Adrian Nastase, si francez, Jean-Pierre Raffarin, la Palatul Matignon.

MARINA CONSTANTINOIU

Contractul semnat ieri finalizeaza o comanda anuntata inca din 2003 si se ridica la 152 de milioane de dolari, suma platibila intr-o perioada mai mare de timp. Potrivit Airbus, documentul reinnoieste parteneriatul dintre Tarom si compania europeana, care a inceput in 1992 prin achizitionarea de catre partea romana a doua aparate de tip A310. Surse de la Paris au precizat ca avansul convenit initial pentru aparatele A318 fusese de 19 milioane de dolari, dar ulterior, acesta a fost redus la 9 milioane de dolari.

Aparatele

Documentul semnat ieri se refera la cele mai mici aparate (107 locuri) din „familia" avioanelor monoculoar A320, produse de constructorul european Airbus. Un avion de acest tip, cu o dotare-standard, va costa Romania 35,8 milioane de dolari, dupa ce Ministerul roman al Transporturilor a obtinut un rabat considerabil fata de pretul orientativ de catalog, care se situeaza in jurul sumei de 45 de milioane de dolari. Conform Airbus, compania romaneasca intentioneaza sa foloseasca aparatele de tip A318 pe linii mediu-curier in Europa. Tarom va alege tipul de motoare cu care va echipa aparatele A318 ulterior.

Modernizare

Documentul a fost semnat de presedintele Tarom, Rodica Odobescu, si de copresedintele executiv al EADS, compania-mama a Airbus, Philippe Camus. Compania Tarom si-a anuntat intentia de a achizitiona avioanele, in incercarea de a-si moderniza si mari flota, pentru a putea face fata concurentei. Livrarile sunt prevazute in perioada 2006-2007, potrivit comunicatului Airbus.

„Aeronavele A318 reprezinta", potrivit presedintelui Airbus, Noel Forgeard, „cele mai eficiente si mai confortabile aparate din categoria respectiva, capabile s" asigure pasagerilor servicii rapide si de de calitate". El a adaugat ca „EADS, in colaborare cu Airbus, in cadrul unui program mai amplu de schimburi intre prestigioase institutii educationale franceze si universitati din Romania, va oferi doua burse scolare de cate doi ani pentru studenti din Romania, ce urmeaza sa fie desemnati".

×
Subiecte în articol: observator air