x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziții DIICOT în 28 de județe. Sunt căutați membrii unui grup care falsificau bani

Percheziții DIICOT în 28 de județe. Sunt căutați membrii unui grup care falsificau bani

26 Noi 2014   •   09:06
Percheziții DIICOT în 28 de județe. Sunt căutați membrii unui grup care falsificau bani
Sursa foto: Percheziții DIICOT în 28 de județe. Sunt căutați membrii unui grup care falsificau bani

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat miercuri 28 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări formate din 20 de persoane, specializată în comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna martie, pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat, constituit în scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 100 lei, cu serii diferite.

Membrii grupării foloseau ca tehnică de contrafacere a valorilor metoda de imprimare 'Laser Jet' şi 'Ink Jet', prin utilizarea unor echipamente performante de imprimare. Bancnotele contrafăcute erau realizate pe suport de hârtie, fereastra transparentă fiind imitată prin decuparea de pe bancnota contrafăcută a zonei aferente şi aplicarea unei bande adezive tip scotch, pe care sunt imitate caracteristicile grafice ale ferestrei transparente originale.

Bancnotele falsificate au fost puse în circulaţie în pieţe, târguri sau magazine de dimensiuni mici, atât în Bucureşti, cât şi în judeţe.De asemenea, o parte din bancnotele contrafăcute au fost plasate în rândul persoanelor care comercializează ţigări în Complexul Comercial Dragonul Roşu.

Până în prezent au fost identificate aproximativ 750 de bancnote contrafăcute. La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

×