x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 1.000 de persoane, la deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, la Alba Iulia

Peste 1.000 de persoane, la deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, la Alba Iulia

30 Noi 2013   •   19:21
Peste 1.000 de persoane, la deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, la Alba Iulia
Sursa foto: unirea.ro

Peste 1.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la deschiderea manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Naţionale, autorităţile locale inaugurând şi latura de vest a Cetăţii Alba Carolina, restaurată printr-un proiect european în valoare de peste 15 milioane de euro, informează mediafax.ro.

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale au început, sâmbătă, cu un ceremonial solemn în cadrul căruia a fost arborat drapelul naţional pe catargul din faţa Catedralei Reîntregirii din municipiu.

Peste 1.000 de persoane, între care şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi reprezentanţii administraţiilor locale din două oraşe înfrăţite cu Alba Iulia, din Bulgaria şi Croaţia, au participat la deschiderea oficială a manifestărilor.

Ulterior, Primăria Alba Iulia a inaugurat şi a deschis pentru public latura de vest a Cetăţii Alba Carolina, care a fost reconstituită şi restaurată în ultimii ani printr-un proiect european în valoare de peste 15 milioane de euro (68 de milioane de lei).

Latura de vest a fortificaţiei a fost distrusă în 1921 când a început construcţia Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, atunci zidurile fiind dinamitate, iar şanţul fiind acoperit cu pământ. Lucrările de restaurare şi reconstuire au presupus refacerea întregii laturi, a zidurilor, şanţurilor şi ravelinelor, astfel încât să arate ca înainte de 1921.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. În ultimii ani pentru restaurarea întregii cetăţi au fost investite sume în valoare de peste 60 de milioane de euro atrase din fonduri europene.

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României continuă, sâmbătă seară, cu un program cultural organizat sub genericul "Festival de România", care cuprinde concerte şi spectacole, dar şi un moment inedit organizat de câteva sute de cercetaşi din întreaga ţară care vor crea o inimă tricoloră cu torţe aprinse în faţa Catedralei Reîntregirii.

Seara se va încheia cu un spectacol de dans şi lumină - "Dansul zmeilor". Pornind de la basmele româneşti, trupele Crispus şi Cobzality construiesc un univers în care fiinţele fantastice coexistă. Zmeii, balaurii, Feţi Frumoşi împreună cu Ilene Cosânzene se întâlnesc într-un dans iniţiatic, care rupe bariera dintre cele două lumi: cea a basmului şi cea a realităţii de zi cu zi.

Tot sâmbătă seară, autorităţile din Alba Iulia vor aprinde iluminatul festiv de sărbători, oraşul şi cetatea fiind îmbrăcate în ghirlande, perdele de leduri, arcade, globuri luminoase, cascade de lumini, iar seara se va încheia cu un concert Sensor.

De asemenea, în această perioadă, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia este expus pentru public aparatul de fotografiat cu burduf folosit de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918 pentru a realiza celebrele fotografii ale Marii Adunări Naţionale. Aparatul se află în proprietatea muzeului din Alba Iulia, fiind achiziţionat chiar de la fotograf, iar cu el au fost realizate singurele fotografii de la Marea Unire din 1918. 

×
Subiecte în articol: 1 decembrie alba iulia