x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plante cu efecte similare drogurilor, vândute legal în România

Plante cu efecte similare drogurilor, vândute legal în România

de Veronica Micu    |    25 Feb 2009   •   00:00
Plante cu efecte similare drogurilor, vândute legal în România

Zeci de magazine vând în România combinaţii de plante etnobotanice cu efecte similare drogurilor. Denumite ca în Amsterdam, coffe shop sau fly shop, magazinele vând fie ţigări, fie amestecuri de plante care, spun utilizatorii, pot fi chiar mai puternice decât marijuana.



Fenomenul se află în vizorul Poliţiei, dar oamenii legii nu pot interveni, deoarece plantele care se comercializează în aceste magazine nu sunt interzise în ţară şi comercianţii, dat fiind vidul legistativ în domeniu, merg pe principiul că ceea ce nu este interzis de lege este permis, scrie Agerpres. Primele controale au fost efectuate în Braşov, unde Brigada de Crimă Organizată şi Antidrog din judeţ s-a autosesizat în privinţa unui magazin care vinde astfel de produse etnobotanice, dar rezultatele de laborator nu au identificat în plantele comercializate niciuna din categoriile de substanţe interzise de legislaţia din România. După controlul de la Braşov, Brigada de Crimă Organizată şi Antidrog a verificat şi un fly shop din municipiul Focşani, în luna ianuarie, dar probele prelevate şi duse la un laborator din Constanţa nu au identificat, nici în acest caz, substanţe interzise. "Atâta timp cât probele de laborator nu arată existenţa unor substanţe care să contravină legislaţiei, noi nu putem face nimic", a declarat, pentru Agerpres, comisarul Ilie Radu, şeful Brigăzii de Crimă Organizată şi Antidrog din Vrancea. În Focşani, au funcţionat două astfel de magazine, unul dintre ele având activitatea suspendată timp de trei luni de zile, ca urmare a unui control efectuat de Garda Financiară. "Am efectuat o verificare şi am constatat că magazinul funcţiona fără a avea toate documentele în ordine, motiv pentru care am decis suspendarea activităţii", a spus comisarul şef al Gărzii Financiare, Adrian Buzdrug. Cel de-al doilea magazin, aflat la parterul unui bloc, are un program extrem de 'flexibil', între orele 18.00 - 20.00. Vânzătorul de aici nu comercializează decât amestecuri de plante pe bază de salvie, un compus extrem de 'căutat' printre cunoscători. "Ţigări nu am. Dacă ţii ţigări aici, te bagă poliţia la bulău", spune vânzătorul de la coffe shop. El mai arată că cel mai căutat este 'Skunk', un produs după care "băieţii se dau în vânt".

Efectele sunt asemănătoare drogurilor

Şi poliţia ştie exact care sunt cele mai căutate produse şi cine le consumă, dar nu poate face nimic, chiar dacă, inclusiv vânzătorii de la magazine, dau detalii despre efectele 'plantelor'. Ziariştii de la un săptămânal din Vrancea au scris şi ei despre coffe shop-uri şi au publicat un dialog dintre un aşa-zis client şi un vânzător. 'Şi tu ai fumat? Cum te simţi? Ce stare ai?', întreabă clientul pe vânzător, la care acesta răspunde: 'Aceleaşi stări ca la marijuana, haşiş, dar sunt legale'. Discuţia redată mai sus avusese loc la magazinul închis de Garda Financiară, însă oricât de puţine astfel de magazine ar fi, consumatorii de plante etnobotanice nu au de ce să-şi facă probleme, pentru că pe internet sunt zeci de magazine virtuale de unde se pot cumpăra produse cu efecte psihotrope, dar şi pipe pentru fumat. Există chiar şi un site de unde se pot cumpăra produse en-goss pentru distribuţie. Pe internet există chiar şi un site cu forum dedicat consumului de plante etnobotanice, unde cei care au experimentat dezvăluie ceea ce au simţit atunci când au fumat un 'joint'. "Eu am fumat cu tovarăşii mei, am fost cinci persoane şi am avut 5grx1o. Ne-am făcut toţi bine cam vreo 30 minute... am fost varză... am râs ca tâmpiţii, a fost bine! Ne-am revenit, dar am mai fost sub efect încă 1-2 ore", povesteşte un consumator.
"Am avut 3gx5 şi nu mai realizam unde eram în realitate. Eram într-o lume de fary tale, mergeam pe o cărare şi totul era portocaliu roz, peisaj gen Lord of the rings, desene animate, ceva fantastic, imposibil de explicat!", povesteşte un altul pe forumul dedicat consumului de salvie. Sunt efecte halucinogene, specifice drogurilor şi despre care farmaciştii avertizează că pot dăuna grav, în special dacă au fost consumate înainte de a te urca la volan. "Efectele sunt asemănătoare drogurilor interzise prin lege şi pot apărea în timp. Adică nu este obligatoriu să apără imediat şi pot crea reacţii imprevizibile. Este vorba de tulburări psihice, stări halucinogene şi o dependenţă psihică. Pot provoca o dependenţă psihică uneori foarte severă", explică un farmacist. Astfel de coffe shop-uri sunt mai peste tot în ţară şi funcţionează nestingherit. Surse din cadrul Poliţiei spun că în Bucureşti există 20 de astfel de magazine, în Galaţi sunt patru, dar mai există magazine de acest gen în Cluj, Braşov, Târgu Mureş etc. Pe internet, numărul vânzătorilor de astfel de produse este şi el foarte mare, o simplă căutare pe Google aducând în pagină zeci de anunţuri.

×
Subiecte în articol: romania magazine