x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploile torenţiale au făcut prăpăd în Gorj şi Vâlcea: Viitură de patru metri în oraşul Novaci, zeci de familii evacute

Ploile torenţiale au făcut prăpăd în Gorj şi Vâlcea: Viitură de patru metri în oraşul Novaci, zeci de familii evacute

29 Iul 2014   •   13:27
Ploile torenţiale au făcut prăpăd în Gorj şi Vâlcea: Viitură de patru metri în oraşul Novaci, zeci de familii evacute
UPDATE 15:16  - Râurile Cerna, Luncavăţ şi Bistriţa au produs viituri, au ieşit din matcă şi au inundat zeci de gospodării riverane în localităţile Vaideeni, Lăpuşata, Frânceşti şi oraşul Băbeni. Mai multe echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), din Comandamentele Locale de Urgenţă lucrează în prezent pentru evacuarea oamenilor, animalelor şi altor bunuri în zonele unde râurile au ieşit din matcă şi, cum este cazul Luncavăţului, şi-au schimbat cursul.

"La Vaideeni, râul şi-a schimbat cursul şi curge prin cătunul Atârnaţi. Cerna a produs o viitură destul de mare în zona Lăpuşata. Acţionăm cu efective suplimentare şi încercăm să salvăm animalele, bunurile", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU, Cătălin Popescu, citat de Agerpres.

Un număr de 700 de oameni au rămas izolaţi după ce râul şi-a schimbat cursul. Două elicoptere sunt în plin proces de evacuare a 50 de oameni izolaţi pe o insulă creată în mijlocul râului.
..................................

70 de familii au fost evacuate în oraşul Novaci din judeţul Gorj, pompierii şi salvamontişti intervenind pentru scoaterea oamenilor din case.

Ministerul de Interne va trimite un elicopter la Novaci pentru evacuarea sinistraţilor, mai multe persoane rămânând blocate în podurile sau pe acoperişurile caselor. Râul Gilort a ieşit din matcă, iar apa a ajuns la 3-4 metri înălţime. Şi primarul din Bengeşti-Ciocadia cere ajutorul unui elicopter, pentru evacuarea unor localnici.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Mihai Avrămescu, pompierii intervin pentru îndiguire în zona inundabilă, iar Primăria Novaci se va ocupa de evacuarea localnicilor.

'Din cauza creşterii debitului râului Gilort s-a luat hotărârea evacuării câtorva zeci de persoane din zona de inundabilitate din oraşul Novaci, Valea Gilortului. Apa este foarte învolburată. Noi intervenim pentru îndiguiri cu saci de nisip, avem două echipaje de la Gardă de Intervenţie Novaci şi încă 15 pompieri de la Detaşamentul de Pompieri Târgu-Jiu', a declarat marţi, pentru Agerpres, Mihai Avrămescu.

La faţa locului intervine şi Serviciul de Salvamont Gorj. Potrivit unor surse, există posibilitatea solicitării intervenţiei în zonă a unui elicopter pentru evacuarea unor persoane din zonele grav afectate de viitură.


×