x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IMAGINI NOI cu POGROMUL de la Iaşi. EXECUŢIA din strada Vasile Conta, fotografiată de un soldat german care a participat la operaţiunea Barbarossa (GALERIE FOTO)

IMAGINI NOI cu POGROMUL de la Iaşi. EXECUŢIA din strada Vasile Conta, fotografiată de un soldat german care a participat la operaţiunea Barbarossa (GALERIE FOTO)

30 Iun 2013   •   14:15
IMAGINI NOI cu POGROMUL de la Iaşi. EXECUŢIA din strada Vasile Conta, fotografiată de un soldat german care a participat la operaţiunea Barbarossa (GALERIE FOTO)
Sursa foto: Pogromul de la Iasi

United States Holocaust Memorial Museum din Washington DC a achiziţionat recent mai multe fotografii care surprind episoade din pogromul petrecut la Iaşi în iunie 1941. Imaginile au fost publicate de cercetătorul Adrian Cioflâncă pe pagina sa de Facebook, dar şi pe blogul personal.
„Pe 30 iunie 1941, a doua zi după pogrom, represaliile împotriva populației evreiești au continuat în Iași, familii întregi fiind scoase din casă și omorâte fără nici un motiv. Între crimele produse pe 30 iunie s-a numărat și o execuție produsă la strada Vasile Conta, în care au fost uciși Kunovici, proprietarul unui magazin de pălării din Str. Ștefan cel Mare, Filip Simionovici, brutar din Str. I.C. Brătianu, Nacht din imobilul Adace și fostul cârciumar Millo. Printre victime s-a numărat și o familie, împreună cu copilul. Scena a fost surprinsă într-o fotografie făcută publică după război și utilizată la procesului criminalilor de război implicați în pogrom (1948). Acum au apărut patru noi fotografii ale acelei scene. Una dintre ele reprezintă un alt cadru al fotografiei cunoscute, doar că este mai clară, arată o roată de bicicletă și picioarele unor oameni care privesc cadavrele. Nu știm unde se găsește originalul acestei fotografii - ea circulă pe internet prin intermediul unui fișier ppt. De asemenea, au apărut trei cadre fotografice noi ale aceleiași scene, pe un film foto scos la vânzare recent, lăsat de soldat german care a participat la Operațiunea Barbarossa și a trecut și prin Iași în timpul pogromului. Fotografiile noi lărgesc perspectiva și arată că trupurile neînsuflețite erau abandonate, expuse, în plină stradă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor, civili și militari”, scrie Adrian Cioflâncă pe blog.
Cercetătorul mai publică şi alte trei fotografii care au fost realizate chiar pe data de 29 iunie 1941. “Cea mai importantă este fotografia, unica, din timpul selecției aleatorii făcute în dimineața zilei pogromului, prin care evreii au primit un bilet pe care scria "Liber". După puțin timp, acest bilet de liberă trecere nu mai avea nici o valoare, fiind considerat de mulți o capcană pentru a-i atrage pe evrei în Curtea Chesturii. Celelalte două fotografii arată grupuri de evrei reținuți, care erau împinși spre Chestură. Acolo aveau să fie bătuți, unii masacrați, apoi încărcați în trenurile morții”, scrie Adrian Cioflâncă.
 

×