x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia propune Parlamentului modificarea Codului Rutier. La ce trebuie să se aştepte şoferii

Poliţia propune Parlamentului modificarea Codului Rutier. La ce trebuie să se aştepte şoferii

de Mara Raducanu    |    21 Aug 2011   •   21:00
Poliţia propune Parlamentului modificarea Codului Rutier. La ce trebuie să se aştepte şoferii

Scoaterea sistemului punctelor de penalizare, marirea amenzilor, dar si cresterea perioadei de suspendare a permisului pentru cazurile de vio­len­ta in trafic, iata cateva dintre pro­pu­nerile care ar putea schimba Codul Ru­tier. "Nici vorba despre confiscarea masinilor. Ar fi utila, dar nu este constitutional sa facem acest lu­cru. Intr-adevar, ne gandim la scoaterea punctelor de pe­na­lizare, la marirea amenzilor si totodata ne gandim la o perioada mai lun­ga de suspendare a permiselor in cazul violentelor in trafic pentru am­bii soferi", a prezentat pentru Jurna­lul National propunerile de modificare a Codului Rutier Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere.

"Sunt modifi­cari care pot aduce un climat de im­bu­natire a sigurantei in trafic. Apli­cand sanctiunea, executand-o si ma­rind cuantumul acesteia, consideram ca este o masura buna pentru preve­ni­rea unor astfel de fapte. Eli­mi­nan­du-se punctele de penalizare, in astfel de situatii nemaifiind punctele, nici permisul de conducere nu se mai re­tine la un cumul de 15 puncte, cum pre­vede in prezent actul normativ", a declarat comisarul-sef Paul Toma, din cadrul Directiei Rutiere.

Lucian Dinita sustinea intr-un interviu acordat Jurnalului National ca anul 2009-2010 a adus, dupa multi ani, o scadere istorica a numarului de accidente rutiere pe soselele tarii. Se­ful Directiei vorbea despre o alta me­teahna a soferilor romani: agresivitatea in trafic, pentru care se cauta inca o definitie. Acesta sublinia totodata eterna problema a amenzilor ru­tiere, subliniind faptul ca tara noastra are cele mai mici amenzi si ca ori­cum ele nu sunt platite de cei care le incaseaza. Ramane insa de vazut daca propunerile celor de la Rutiera vor ajunge sa fie aplicate in trafic sau vor fi respinse de Parlament.

Liviu Popa, seful Politiei Romane, cel care a anuntat primul ca vor fi schim­bari in Legislatia Rutiera, a de­cla­rat ca amenzile pentru depasirea vi­tezei in trafic vor ajunge pana la 2.000 de euro. Popa a spus ca pe­na­li­zarea cu puncte nu s-a dovedit un sistem eficient, deoarece nu a produs efectul dorit. "Daca o persoana isi permite sa cumpere un bolid, poate sa-si ia si o amenda de 2.000 de euro", a declarat acesta pentru Antena 3.

In decembrie 2006, era implementat un nou Cod Rutier, cu puncte de amenda si de penalizare, menit sa aduca mai multa disciplina si strictete in trafic. Potrivit sistemului de punctaj stabilit atunci, orice sofer care in­calca legea isi pierde permisul de conducere daca acumuleaza 15 puncte.

In momentul in care a ajuns la acest punctaj, el este instiintat de Politie sa vina sa-si depuna permisul de conducere.

×