x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea românului care are grijă de sănătatea copiilor din Irlanda

Povestea românului care are grijă de sănătatea copiilor din Irlanda

de IncomeMagazine    |    16 Noi 2012   •   06:22
Povestea românului care are grijă de sănătatea copiilor din Irlanda
Face parte din echipa „National Children Research Centre", din Dublin, unde ştiinţa şi priceperea lui sunt puse în slujba sănătăţii copiilor. A ajuns în Irlanda în urmă cu un deceniu, aruncat peste graniţe de dezastrul cercetării româneşti de atunci şi dintotdeauna. Deşi nostalgic după ţara lui, Dr. Nicolae Corcionivoschi ne spune deschis de ce nu vrea să îşi crească unicul fiu aici şi cum ar arăta România în care s-ar întoarce, poate, cândva.

Senior Scientist la National Children Research Centre şi lector în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Biomedicale din Dublin. Munca lui este un privilegiu. Ce poate fi mai nobil decât să lucrezi în slujba copiilor şi, mai ales, a acelora care au nevoie de ajutor? Copiii, spune Dr. Nicolae Corcionivoschi, din poziţia pe care o deţine, „sunt o categorie socială care are nevoie de foarte mare atenţie. O naţiune care are copii sănătoşi are şi un viitor sănătos”. Toate temele de research ale grupului din care face parte cercetătorul român vizează domeniul gastroenterologiei. „La copii”, aflăm de la specialistul nostru, „aceste tulburări trebuie controlate cu atenţie, pentru că de ele depinde în mare măsură dezvolatarea lor ulterioară”.

O muncă superbă, dar posibilă doar într-o ţară care ştie să le poarte de grijă copiilor ei…

De la eşecul românesc, la succesul posibil doar în afară

S-a născut în oraşul Caransebeş. A absolvit Facultatea de Biotehnologii a USAMVB Timişoara. S-a înscris apoi la doctorat, dar, din cauză că a avut o temă ambiţioasă, iar în acea perioadă fondurile pentru cercetare erau insuficiente, nu a reuşit să facă mare lucru. Au urmat doi ani de derută, în care Nicolae Corcionivoschi s-a luptat din răsputeri să îşi realizeze experimentele necesare. Fără succes. Acestei realităţi triste, legate de lipsa fondurilor, i s-a adăugat un fapt şi mai trist: lumea academică românească începuse să se bazeze pe contraselecţie, eliminând uşor dar decisiv persoanele care incomodau prin pricepere şi dorinţa de schimbare.

Aşa că lui Nicolae i-a rămas o singură opţiune: să părăsească ţara.

Citeste AICI intreaga poveste

Citeste si
Zoltan Toroczkai, de la fotbal la catedra de Fizică a Universităţii Notre Dame
El a ales Romania. Marius Leordeanu, a beautiful mind
El a ales Romania - Radu Marinescu, cercetătorul recunoscut în toată lumea. Neglijat acasă
El a ales România - Adrian Măniuţiu, tânărul care a ocolit scurtătura românească

 

 

 

 

×