x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea unor casnicii de peste o jumatate de veac - un proiect al Ambasadorului Nikon Aurel Rapa

Povestea unor casnicii de peste o jumatate de veac - un proiect al Ambasadorului Nikon Aurel Rapa

21 Iun 2016   •   14:59
Povestea unor casnicii de peste o jumatate de veac - un proiect al Ambasadorului Nikon Aurel Rapa

S-au casatorit pentru toata viata si au fost impreuna la bine si la rau. Sunt alaturi de peste 50 de ani si ne vor spun povestea lor. O viata in doua fotografii... si sfaturi pentru tineri. Noul proiect al ambasadorului Nikon Aurel Rapa este unul inedit, descoperirea povestilor de viata ale cuplurilor care au implinit peste 50 de ani de casnicie. Impreuna cu Simona Dumitrescu si Denisa Robeci, Aurel Rapa a cautat aceste familii, dorind sa le afle povestile de viata, secretele, traditiile si valorile care le-au determinat sa ramana alaturi mai bine de o jumatate de veac.

 

 

Proiectul realizat de Aurel Rapa este complet nou si incearca sa raspunda unei intrebari la care, in aceasta perioada cand efemerul face parte din cotidian, multi dintre noi ar dori sa ii afle raspunsul: "Care este secretul unei casatorii longevive?"

 

 

 

 

Povestea familie Dinulescu 

 

Se stiau de la munte, din Voinesita, iar in iarna anului 1960, pe 17 ianuarie, s-au casatorit. A ales-o pentru ca i-a placut modul in care s-a purtat cu el cand s-au cunoscut. L-a ales pentru ca i se parea frumos. De-a lungul anilor au umplut casa cu copii, iar acum au 17 nepoti de la cei 8 fii si fiice.  In toti acesti ani de casatorie, au invatat ca trebuie sa se dea unul dupa celalalt, sa-si ierte unul altuia greselile si sa treaca impreuna peste greutati. Nenea Ion Dinulescu spune ca intr-o familie intelegerea, respectul si toleranta sunt cele mai importante.

Povestitor: Dumitrescu Simona

 

 

Familia Dinulescu, Foto: Aurel Rapa 

 

Familia Dinulescu in urma cu peste 50 de ani. Foto: Aurel Rapa (reproducere). Obiectiv folosit pentu reproducere: Micro NIKKOR AF-S 60mm f/2.8G

 

 

Povestea familiei Ionescu 

 

S-au cunoscut in perioada Sarbatorilor de Craciun, in anul 1953, la Balul Oierilor. Doamna Ionescu isi aminteste cu multa emotie ca in acea seara era singura acasa si a invitat la o tuica fiarta mai multi prieteni. Una dintre fetele care au venit l-a adus si pe verisorul ei, Traian Ionescu. Era inceputul unei frumoase prietenii care s-a implinit prin casatorie in anul 1955, la Bucuresti. Au avut doi copii, o fata si un baiat, iar azi cei care le alina dorul de fiul pierdut mult prea devreme, sunt cei doi nepoti din partea fiicei.


Acum, aflat la onorabila varsta de 91 de ani, domnul Ionescu ii sfatuieste pe tineri „sa duca o viata cumpatata, sa-si iubeasca tara si locurile natale si sa se uite cu mandrie la trecut.” Cei care se casatoresc trebuie “sa-si inchege o familie fericita, respectandu-si parintii, iar mostenitorilor trebuie sa le dea o educatie care sa le asigure un viitor fericit.” Socrii nu trebuie sa se amestece in viata unui cuplu caruia ii „merge bine”, ci sa fie mandri de copiii lor. 


Doamna Ionescu crede ca “tinerii trebuie sa aiba respect unul fata de celalalt si sa-si arate intelegere unul altuia”. Pentru o casnicie armonioasa si echilibrata trebuie “sa contribuie amandoi la dezvoltarea economica a familiei.

Povestitor: Dumitrescu Simona

 

Doamna Ionescu a fost profesoara celebrului actor Stefan Banica.

 

Familia Ionescu, 2016. Foto: Aurel Rapa

 

Familia Ionescu, in urma cu peste 50 de ani. Foto: Aurel Rapa (reproducere). Obiectiv folosit pentu reproducere: Micro NIKKOR AF-S 60mm f/2.8G

Sambata, 25 iunie, Ambasadorul Nikon Aurel Rapa va invita la deschiderea expozitiei sale de fotografie documentara, Povestea unor casnicii de peste o jumatate de veac, ce va avea loc incepand cu ora 17:00 la Caminul Cultural “Vartolomei Todeci” din Vaideeni, judeltul Valcea, in cadrul Festivalului de Folclor "Invartita dorului".

 

  • Expozitie fotografica realizata de Ambasadorul Nikon Aurel Rapa in colaborare cu Simona Dumitrescu si Denisa Robeci, cu sprijinul Fundatiei Vaideenii si al Primariei si al Consiliului Local Vaideeni
  • 25-26 iunie 2016, Caminul Cultural “Vartolomei Todeci”
  • Prezentarea proiectului: sambata, 25 iunie 2016, ora 17:00

Sursa nikonisti.ro

×