x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prahova: O grupare infracțională specializată în fraude informatice a fost destructurată de DIICOT în colaborare cu FBI

Prahova: O grupare infracțională specializată în fraude informatice a fost destructurată de DIICOT în colaborare cu FBI

21 Aug 2014   •   11:38
Prahova: O grupare infracțională specializată în fraude informatice a fost destructurată de DIICOT în colaborare cu FBI

O grupare infracțională specializată în fraude informatice a fost destructurată de procurorii DIICOT Ploiești, în colaborare cu FBI, membrii grupului prejudiciind 14 cetățeni americani cu suma de peste o sută de mii de dolari.

Potrivit unui comunicat remis, joi, de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Ploiești, 13 persoane au fost conduse, marți, la audieri în urma a opt percheziții domiciliare efectuate pe raza județului Prahova și pe cea a municipiului București, anchetatorii ridicând de la respectivele adrese documente de transfer monetar, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor informatice, un pistol cu gaz, opt cartușe deținute ilegal, un pistol cu bile deținut în condiții neconforme cu normele de deținere, carduri emise de unități bancare din SUA, un pașaport fals și bani.

De asemenea, FBI a efectuat în SUA mai multe percheziții în urma cărora a depistat un număr mare de acte de identitate falsificate (pașapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia și Franța) utilizate pentru deschiderea de conturi și transferuri bancare. Aceste date, precum și rezultatul întregii investigații desfășurate de FBI au fost puse la dispoziția autorităților judiciare române.

Din probele administrate în cauză a reieșit că, în perioada 2011-2013, în municipiul Ploiești a fost constituit un grup infracțional organizat format din 14 persoane profilat pe comiterea unor infracțiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, falsuri informatice și fraude informatice, precum și fals privind identitatea, ai cărui membri și-au desfășurat activitatea pe teritoriul României și al Statelor Unite ale Americii.

Practic, unii membri ai grupării infracționale postau pe diverse siteuri de specialitate anunțuri aparent reale privind vânzarea unor autoturisme și pretindeau o parte din preț ca avans de la victimă.

"Alți membri ai grupului s-ar fi deplasat în SUA pentru a-și deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi în care părțile vătămate au transferat bani, reprezentând 'avansul' pentru autoturismele pe care doreau să le achiziționeze. Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase și transferate în țară, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate în acest sens", scrie agerpres.

Membrii aceluiași grup infracțional au utilizat pe teritoriul SUA, în anul 2012, echipamente de skimming pentru a obține date de carduri bancare, date ce erau inscripționate pe carduri blank și folosite la retrageri frauduloase de numerar.

Până la acest moment, anchetatorii au identificat 14 persoane vătămate, fiind vorba despre cetățeni ai SUA, prejudiciul cauzat acestora fiind de peste 100.000 de dolari americani.

Un număr de șapte suspecți au fost reținuți de procurori pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fals privind identitatea și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Față de patru dintre aceștia s-a cerut măsura arestării preventive, ceilalți trei fiind puși sub control judiciar.

Magistrații de la Tribunalul Prahova au respins solicitarea de arestare preventivă a celor patru inculpați și au dispus, de asemenea, măsura controlului judiciar, procurorii DIICOT contestând soluția.

Ancheta în acest dosar a fost derulată în colaborare cu Biroul Federal de Investigații (FBI) din cadrul Ambasadei SUA la București, având sprijinul de specialitate al lucrătorilor Direcției Operațiuni Speciale — IGPR și al Serviciului Român de Informații.

Perchezițiile au fost efectuate cu polițiști ai BCCO Ploiești și București, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești. 

×