x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele, în conflict de interese. Clanul Băsescu este deranjat de liberalizarea achiziţiei de terenuri agricole. Ca atare, a respins legea

Preşedintele, în conflict de interese. Clanul Băsescu este deranjat de liberalizarea achiziţiei de terenuri agricole. Ca atare, a respins legea

08 Ian 2014   •   21:21
Preşedintele, în conflict de interese. Clanul Băsescu este deranjat de liberalizarea achiziţiei de terenuri agricole. Ca atare, a respins legea
Sursa foto: Presedintia României

Moşierul Traian Băsescu este foarte atent la modificările ce vizează legea vânzării-cumpărării terenurilor agricole. Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, adoptată de Parlament la începtului lunii decembrie şi trimisă şefului statului spre promulgare. Respingerea legii de către preşedinte are ca efect direct amânarea liberalizării pieţei funciare. Actul preşedintelui se face însă în condiţiile unui evident conflict de interese deoarece clanul Băsescu are proprietăţi în agricultură şi este dezavantajat de liberalizarea achiziţionării terenurilor.

România este obligată prin Tratatul de Aderare la UE să liberalizeze piaţa funciară pentru persoanele fizice din UE, începând cu 1 ianuarie 2014. Prin amânarea legii se menţine prevederea că străinii pot cumpăra terenuri agricole doar dacă înfiinţează o firmă în România.

Menţinerea acestui regim juridic vine ca o mănuşă fermierului Traian Băsescu, care a anunţat că intenţionează să-şi extindă moşia de la Nana până la 500 de hectare de teren agricol.
“Aş vrea ca în familie să mai adăugăm măcar până la 500 de hectare, ca să faci rentabilă şi achiziţia de maşini agricole în leasing. Vreau să fac politică şi din anul 2015. Nu eu voi sta pe tractor, o să angajez un inginer, om de meserie. Nici nu am crezut că în două săptămâni din bob iese planta verde. E altfel cand îl vezi pe hectare, când ştii că tu ai vrut să se întâmple”, îşi expunea preşedintele planurile latifundiare în noiembrie 2013.

Până când Parlamentul va schimba legea funciară, şeful statului are toate şansele să îşi extindă ferma fără să se teamă de concurenţa unor eventuali investitori străini cu putere de cumpărare.
Iar în lipsa concurenţei, nici preţurile terenurilor nu vor exploda aşa cum au estimat analiştii economici. Dacă în România, hectarul se vinde la preţuri începând chiar şi de la 1.000 de euro, în Germania sare de 15.000 euro, iar în Marea Britanie de 16.000 de euro. În Franţa, hectarul depăşeşte 5.000 de euro, în timp ce la polonezi variază în jurul a 4.500 de euro, cât a plătit Ioana Băsescu pentru terenul de la Nana. Cele mai scumpe terenuri agricole din Europa se află în Olanda – 47.000 de euro/ha şi Danemarca – 22.000 euro/ha.

Motivele oficiale
Preşedintele îşi motivează cererea de reexaminare arătând că unele articole sunt neclare. Astfel, articolul 2, potrivit căruia prevederile legii se aplică atât persoanelor fizice ­ cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE), cât şi “persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene” trebuie regândit. “Această reglementare nu este clară întrucât trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică şi persoanelor juridice având naţionalitatea română sau numai persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al UE, altele decât cele române. Precizarea este utilă deoarece un act normativ trebuie să fie predictibil şi previzibil”, arată preşedintele, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, Traian Băsescu este de părere că “vânzarea terenurilor agricole extravilane care se află în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului trebuie să se realizeze exclusiv printr-o procedură de licitaţie publică şi nu prin parcurgerea procedurii de vânzare-cumpărare reglementată de prezenta lege”.

Un alt articol care ar necesita îmbunătăţiri este articolul 4, cel prin care se reglementează dreptul de preempţiune în cazul înstrăinării, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan. Astfel, şeful statului vrea ca legea să cuprindă criterii clare prin care persoanele pot face dovada calităţii de agricultor, precum şi procedura de urmat în cazul în care dreptul de preempţiune nu este exercitat de către beneficiarii legali.
Articolul 4 stipulează că drept de preempţiune pot avea şi persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii şi statul, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin lege.

Mai mult, Traian Băsescu menţionează că normele metodologice ar trebui să fie gata atunci când legea va intra în vigoare astfel încât piaţa funciară să nu fie blocată. “Pentru a se evita un blocaj în ceea ce priveşte tranzacţiile care au ca obiect vânzarea-cumpărarea de terenuri agricole extravilane, consider că ar trebui să se prevadă ori că legea va intra efectiv în vigoare la data aprobării prin hotărâre a guvernului a normelor metodologice, ori că, în intervalul de timp de la data intrării în vigoare a legii până la data aprobării normelor metodologice, urmează a se aplica legislaţia civilă, de drept comun, în materia dreptului de preempţiune”, afirmă şeful statului potrivit sursei citate.

×