x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pricopie: Salariile profesorilor vor creşte în două tranşe

Pricopie: Salariile profesorilor vor creşte în două tranşe

24 Noi 2014   •   21:18
Pricopie: Salariile profesorilor vor creşte în două tranşe
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Licitaţia pentru manualele de clasa a III-a aşteaptă noile reguli de organizare
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat luni că nu va aproba licitaţia pentru manualele de clasa a III-a până nu va rediscuta regulile pentru acest proces, deoarece în România licitaţia pentru un singur manual poate dura chiar patru ani."Nu dau drumul la nicio licitaţie. Cel puţin atâta timp cât sunt eu ministru nu dau drumul la licitaţia pentru clasa a III-a până nu revedem regulile", a afirmat Pricopie, adăugând că la discuţiile legate de schimbarea regulamentului sunt invitate toate părţile implicate.

Ministrul Educaţiei a apreciat că maniera în care au loc licitaţiile pentru manualele şcolare trebuie rediscutată.
"Avem în faţă zece ani şcolari pentru care avem nevoie de manuale noi. Dacă o ţinem în acest ritm, cu contestaţii, contestaţii la contestaţii, probabil nu vom reuşi să ne atingem obiectivul în termen decent şi într-un mod decent. Prin urmare, în acest moment, la Ministerul Educaţiei se lucrează la un material, respectiv o propunere către Guvern. Fie vorbim de o lege a manualelor în care să se precizeze foarte clar în ce condiţii se face achiziţia pentru manuale, fie vorbim de un capitol privind legea achiziţiilor publice, pentru că sistemul actual nu este viabil", a spus Pricopie.

Ministrul a susţinut că există licitaţii pentru manuale şcolare care pot dura patru ani. "Dacă noi vom sta doi ani în contestaţii ca să decidem ce manual dăm la clasă, atunci nu ne atingem obiectivele. Vom închide subiectul cu manualul de clasa I, manualul de limba română", a precizat ministrul, care a amintit că respectivul manual este "în continuare subiectul unor contestaţii soluţionate ca stadiu intermediar".Pricopie a adăugat că, în acest caz, reprezentanţii ministerului nu au decis dacă vor accepta ultima decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.


Evaluările şcolare,plătite din buget
Totodată,Remus Pricopie precizează că bugetul pe 2015 al ministerului pe care îl conduce este în discuţie, dar sunt făcute eforturi pentru a creşte această sumă, gradual,scrie Agerpres.
Prezent ieri a sediul UNICEF, la lansarea studiului "Costul investiţiei insuficiente în educaţie", el adeclarat că MEN intenţionează creşterea salariilor profesorilor, în două tranşe, anul viitor.

"Bugetul pe 2015 este conturat în linii mari. Prefigurăm o creştere a sa. (...) Creştem salariile profesorilor în două tranşe, cu 5% de la 1 martie şi cu 5% de la începerea anului şcolar. Eu sper ca anul viitor să avem o sumă de 200 de milioane pentru toate evaluările. Pentru asta probabil vom avea nevoie şi de o completare legislativă, pentru că aceste evaluări, astăzi, fac parte din obligaţiile cadrelor didactice", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, solicitarea pentru bugetul Educaţiei vizează o cifră mai mare decât cea de anul trecut, aproximativ 3,4% din PIB. Totuşi, "nu este realist ca în 2015 să avem 6% din PIB", a adăugat demnitarul.

Remus Pricopie a amintit că suma totală a fondurilor dedicate Educaţiei nu este reprezentată doar de fondurile de la buget, ci acestora li se adaugă sume din fonduri structurale şi împrumuturi.
"Bugetul Educaţiei nu înseamnă doar banii care ajung în conturile Ministerului Educaţiei", a precizat ministrul.

Studiul "Costul investiţiei insuficiente în educaţie" prezentat de UNICEF prezintă, printre altele, pierderile economice pe care le înregistrează bugetul unei ţări din cauza investiţiilor slabe în educaţie.

×