x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul Capitalei, în vizită la Copenhaga

Primarul Capitalei, în vizită la Copenhaga

25 Mai 2013   •   08:35
Primarul Capitalei, în vizită la Copenhaga

Primarul General, Sorin Oprescu, se afla zilele acestea intr-o vizita oficiala in capitala Danemarcei, Copenhaga.In cursul zilei de astazi, Primarul Capitalei a avut intrevederi atat cu omologul sau, Frank Jensen, cat si cu Presedintele Consiliului Regional Copenhaga, doamna Vibeke Storm Rasmussen.

La intalnirea cu omologul sau, Primarul Capitalei a subliniat ca isi doreste o cooperare permanenta cu administratia capitalei Danemarcei, cea mai mare municipalitate din Scandinavia, dar si un puternic centru economic, comercial si stiintific.

"Cred cu tarie ca dezvoltarea relatiilor comunitare si colaborarea directa intre orase reprezinta premiza pentru o dezvoltare durabila care pune in centrul atentiei cetateanul. Preocuparea noastra comuna este aceea de a dezvolta proiecte care sa  aduca beneficii locuitorilor oraselor noastre, pentru ca ei nu doar locuiesc in Bucuresti sau Copenhaga, ci si traiesc in orasele lor", a declarat Sorin Oprescu.

Primarul General a reiterat intentia municipalitatii bucurestene de a realiza cat mai multe parteneriate publice private "pentru ca acestea reprezinta, in acest moment, unul dintre cele mai importante motoare de dezvoltare urbana", dorind in acest sens ca cele doua municipalitati sa stabileasca relatii bilaterale prin care  expertii din Bucuresti si Copenhaga sa colaboreze pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructura, planificarea traficului si mediu.

"Sunt impresionat de planul solid de dezvoltare urbana pe care l-ati implementat cu succes, chiar si intr-o perioada in care intreaga Europa a traversat si inca mai traverseaza o perioada de criza economica. Avem nevoie de experienta orasului Copenhaga in ceea ce priveste infrastructura rutiera si ma refer mai ales la planificarea traficului. Este cunoscut ca in Danemarca exista o traditie veche in ceea ce priveste mersul pe bicicleta, insa Copenhaga a transformat aceasta varianta de transport intr-un element esential al planificarii urbane. De aceea, consider ca sunteti cei mai in masura sa acordati Bucurestiului expertiza de care are nevoie in aceasta directie. Nu in ultimul rand dorim sa cooperam cu Copenhaga  in cadrul organizatiei C40-Green Growth Network, crestere verde care presupune investitii in tehnologii si infrastructura eficiente din punctul de vedere al resurselor si eficace din punctul de vedere al protectiei mediului", a mai spus Oprescu.

Primarul General a mai adaugat ca un aspect important in relatiile de colaborare dintre cele doua capitale il reprezinta sprijinul pe care Copenhaga il poate acorda Bucurestiului in consultanta si construirea unor incineratoare de deseuri.

La randul sau, primarul capitalei Danemarcei, Frank Jensen, si-a exprimat disponibilitatea unei cooperari apropiate intre cele doua municipalitati: "Va asigur ca suntem deschisi spre o colaborare stransa si directa intre municipalitatile noastre. Expertii si specialistii bucuresteni sunt bineveniti la Copenhaga, unde pot obtine expertiza necesara pentru dezvoltarea de proiecte importante pentru oras."

Edilul Copenhagai a subliniat faptul ca, pentru a-si atinge obiectivele, orasele au din ce in ce mai mare nevoie sa cointereseze  companiile private: "O mare parte din prioritatile unui oras se realizeaza si prin sprijinul oamenilor de afaceri, la baza aflandu-se reteaua de companii nationale si internationale care doresc sa investeasca in proiecte de dezvoltare durabila".

Frank Jensen a afirmat ca unul dintre obiectivele administratiei pe care o conduce este crearea de noi locuri de munca, in special pentru tineri, subliniind ca mare parte din proiectele municipalitatii au la baza expertiza universitara. In acest context, Primarul General a declarat ca in domeniul cooperarii intre universitati si centre de cercetare exista un potential deosebit, deja existand peste 2000 de studenti romani care studiaza la Copenhaga:"Este un potential deosebit. Ne dorim ca si studentii danezi sa vina la Bucuresti sa studieze in universitatile noastre. Am putea sa lansam un proiect comun prin care studentii si cercetatorii nostri sa intre intr-un schimb de experienta, astfel incat fiecare dintre acestia sa ‘intoarca’ experienta dobandita oraselor din care provin".

La finalul intalnirii, Primarul General, Sorin Oprescu, i-a adresat omologului sau danez invitatia de a face o vizita oficiala la Bucuresti.Tot astazi, Primarul General s-a intalnit cu presedintele Consiliului Regional al capitalei Danemarcei, doamna Vibeke Storm Rasmussen, cu care a discutat despre posibilitatea incheierii unui acord de cooperare intre Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si Asociatia Spitalelor din Regiunea Copenhaga, in vederea dezvoltarii unui sistem nou de gestiune a retelei de unitati medicale.Regiunea Copenhaga gestioneaza cel mai mare sistem de sanatate din Danemarca, si furnizeaza servicii de sanatate pentru 1,7 milioane de locuitori, sistemul cuprinzand noua spitale cu 40.000 de angajati.Dupa intrevedere, Primarul General, Sorin Oprescu, a vizitat, impreuna cu Presedintele Consiliului Regional al Capitalei Danemarcei Spitalul Universitar de Urgenta "RigsHospitalet" din Copenhaga, unde i s-a prezentat una dintre cele mai moderne sectii de traumatologie din Danemarca.

×