x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROGRAMUL LICEENILOR / Cu ore de religie, dar fără sport

PROGRAMUL LICEENILOR / Cu ore de religie, dar fără sport

de Eugenia Mihalcea    |    11 Mar 2009   •   00:00
PROGRAMUL LICEENILOR / Cu ore de religie, dar fără sport

Religia va rămâne materie obligatorie pentru toţi liceenii, muzica şi desenul se vor preda în continuare, deşi nu există suficienţi profesori calificaţi.



În schimb, elevii de la liceele tehnologice nu vor mai studia Istoria Românilor, iar cei din clasele a IX-a şi a X-a nu vor mai beneficia de ore de consiliere, după cum a decis conducerea Ministerului Educaţiei. Noile planuri de învăţământ au fost discutate ieri de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cu sindicatele din educaţie. În timp ce sindicaliştii au venit cu câteva soluţii pentru decongestionarea materiei, astfel încât să se ajungă la 30 de ore pe săptămână fără a scoate cursuri importante pentru liceeni, ministrul Educaţiei a precizat că planurile vor fi rediscutate în cursul acestei săptămâni. Astfel, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a precizat că în noile programe ar trebui ca religia să fie opţională – nu obligatorie cum este acum –, iar muzica şi desenul să dispară.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat însă că religia este trecută în planurile cadru ca materie obligatorie şi aşa va rămâne. Mai mult decât atât, Andronescu a adăugat că a avut o discuţie cu Prea Fericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, “pentru apropierea şcolii de biserică, pentru a nu avea «barbari» şcoliţi”. Nici orele de desen şi muzică nu vor fi scoase din orarul liceenilor, după cum a completat ministrul Educaţiei, pentru că aceste materii “sunt generatoare de competenţe”.  În acelaşi timp, o parte din măsurile luate de conducerea Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte reducerea programei şcolare pentru liceu a stârnit controverse şi nemulţumiri.

ORE DE MUZICĂ LA SURZI
Liderul sindical a adăugat că în noile planuri de învăţământ, reducerile orelor nu sunt făcute cu cap, motiv pentru care la clasele a IX-a şi a X-a de la liceele tehnologice a dispărut ora de consiliere. De asemenea, după cum a precizat Hancescu, la şcolile de arte şi meserii pentru copiii cu deficienţe de auz a fost introdusă o oră de muzică, iar la clasele a XII-a de la liceele tehnologice, Istoria Românilor a dispărut complet.

Tot ieri, europarlamentarul PD-L, Iosif Matula, a solicitat Comisiei Europene să monitorizeze respectarea legislaţiei europene, care prevede introducerea a minimum trei ore de sport pe săptămână în şcolile din Europa. În intervenţia din plenul Parlamentului European, europarlamentarul a atras atenţia asupra faptului că un sfert dintre copiii UE sunt afectaţi de modul de viaţă sedentar şi de alimentaţia nesănătoasă. Conform noilor planuri cadru pentru anul şcolar 2009 – 2010, programul elevilor de liceu va fi redus la maximum 30 de ore pe săptămână. Cele mai afectate au fost orele de sport, reduse de la două la una, dar şi cele de limbi străine.

×
Subiecte în articol: observator