x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programul Operațional pentru Pescuit, unde România dispune de fonduri europene în valoare de 168,4 milioane de euro, ar putea fi deschis spre finalul verii

Programul Operațional pentru Pescuit, unde România dispune de fonduri europene în valoare de 168,4 milioane de euro, ar putea fi deschis spre finalul verii

06 Mar 2015   •   21:13

Noul Program Operațional pentru Pescuit (POP) 2014 - 2020, prin care România dispune de fonduri europene în valoare de 168,4 milioane de euro, ar putea fi deschis spre finalul verii, iar evaluarea proiectelor nu va mai fi externalizată, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) George Turtoi.

"Noul Program Operațional pentru Pescuit a fost trimis informal către Comisia Europeană și am primit deja comentariile informale din partea lor. Sperăm ca spre finalul verii să avem lansate sesiunile de depunere de proiecte pe întreg programul. Vor fi multe schimbări pe POP, pentru că vom încerca, pe cât posibil, să replicăm sistemul de gestiune al PNDR și vom adopta toate soluțiile de simplificare și de debirocratizare care se realizează pe PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală — n. r.), inclusiv întărirea controalelor", a precizat Turtoi.

Potrivit sursei citate, evaluarea proiectelor pe noul POP nu va mai externalizată, cum s-a realizat pe programul actual, ceea ce a generat numeroase întârzieri și probleme, mai ales în absorbția fondurilor europene.

"O noutate absolută pe noul POP este că evaluarea nu va mai externalizată. Va fi 'in house'. Încercăm să creștem capacitatea Autorității de Management, astfel încât să reușim să facem evaluarea în interiorul autorității, fără să mai externalizăm. Am observat din experiența programului trecut că singurul program care niciodată nu s-a blocat a fost cel care nu a externalizat nimic, adică PNDR. Celelalte programe care au externalizat evaluarea s-au blocat pentru că au apărut probleme la organismele intermediare. Programele structurale sunt puțin diferite față de cele pe FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală — n. r.). Pe acest program, fiecare stat trebuie să își facă fișe de măsuri, detaliate, cu beneficiari, cu cheltuieli eligibile, cu tipuri de investiții și cu criterii de selecție. În schimb, programele structurale sunt mult mai simple pentru că îți alegi doar măsurile pe care vrei să le implementezi, faci doar fundamentările, analiza swot, demonstrezi că îți trebuie măsurile respective, aplici prevederile din regulament și spui care este sistemul tău de gestiune și control. Este mult mai simplu decât pe PNDR, care este cel mai complex program pe care îl face orice stat membru. Sperăm că și pe POP vom avea aceeași performanță ca și pe PNDR, dacă nu vor apărea ceva instabilități politice", a explicat George Turtoi.

Oficialul MADR a subliniat că POP 2007 — 2013 a ajuns în prezent la o rată de absorbție de peste 50%, deși a fost lansat cu doi ani întârziere, a avut numeroase probleme și există un risc de dezangajare al acestor fonduri.

×