x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect. Se schimbă buletinele, dispare cardul de sănătate

Proiect. Se schimbă buletinele, dispare cardul de sănătate

de Daniela Ivan    |    20 Mar 2017   •   11:00
Proiect. Se schimbă buletinele, dispare cardul de sănătate
Sursa foto: Adrian Manolache

Guvernul vrea să schimbe actualele cărţi de identitate cu unele electronice. Acestea vor cuprinde pe lângă actualele date şi parametri biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi amprenta de la două degete, dar şi semnătura electronică. În plus, cartea electronică de identitate va asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate.

Măsura este prevăzută în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români aflat în dezbatere pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne. Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză cartea electronică de identitate, vor putea obţine o carte de identitate simplă, însă trebuie să conştientizeze faptul că vor fi mai puţin protejaţi la tot felul de infracţiuni, inclusiv informatice, comparativ cu ceilalţi români.

Cartea electronică de identitate va conţine atât date în format tipărit, cât şi date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

În format electronic vor fi înscrise: datele din formatul tipărit, respectiv numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, codul numeric personal şi adresa de domiciliu, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat şi, după caz, certificate calificate, prevăzute de Legea 455/2001 privind semnătura electronică; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Prin proiectul de lege se introduce, pentru prima dată, posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate simplă sau cărţi electronice de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi. Astfel, vor putea fi eliberate cărţi de identitate cu valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, cu valabilitate de 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani şi cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple va fi realizată eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale etc

Sistemul cardurilor de sănătate, care a costat 184 milioane de euro şi a fost implementat în şapte ani, va fi aruncat la coşul de gunoi după nici doi ani de funcţionare. Nu este singura afacere păguboasă făcută de statul român. În 1999, peste 13,5 milioane de lei au fost daţi pentru tipărirea cărților de alegător care, însă, nu au fost folosite niciodată

×
Subiecte în articol: card de sanatate