x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Promisiunea lui Oprescu: "Într-un an şi jumătate vor fi adunaţi 80 la sută din câinii fără stăpân"

Promisiunea lui Oprescu: "Într-un an şi jumătate vor fi adunaţi 80 la sută din câinii fără stăpân"

30 Sep 2013   •   19:59
Promisiunea lui Oprescu: "Într-un an şi jumătate vor fi adunaţi 80 la sută din câinii fără stăpân"

 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni ca in urmatoarele 18 luni vor fi adunati de pe strazile Bucurestiului 80 la suta dintre cainii fara stapani. De asemenea, edilul a precizat ca s-a prelungit programul de adoptie a cainilor fara stapan, de la trei la cinci zile pe saptamana.

 
"Am inteles cu totii, in ultimele patru saptamani, ca problema cainilor fara detinatori este deosebit de grava", a inceput Sorin Oprescu conferinta de presa.
 
Acesta a criticat sumedeniile de legi ce reglementau situatia cainilor maidanezi, culminand cu cea din anul 2008, "care iti interzicea sa iei masurile finale atunci cand numarul cainilor depaseste posibilitatea fie si morala de intelegere a prezentei lor pe strazi".
 
"Din 2008 si pana in 2013, nu am facut altceva decat sa respectam legea si anume aceea de a-i lua, a-i steriliza, a sustine aceste activitati, a-i deparazita, a-i duce in putinele adaposturi pe care le aveam la indemna si a-i reteritorializa.
 
A fost o prostie acest lucru, o prostie la care am antamat si noi, pentru ca am stat de nenumarate ori de vorba cu ONG-urile, care au insistat si hotararea politica de la ora respectiva s-a materizat in doua hotarari de consiliu", a explicat primarul.
 
Cei care adopta cainii fara stapan, verificati de autoritati dupa adoptie
 
Acesta a subliniat ca, daca in sapte zile de la strangerea de pe strazi, cainii nu vor fi revendicati, ei vor fi incredintati spre adoptie in urmatoarele sapte zile.
 
"Persoanele sau ONG-urile care isi asuma ingrijrea lor trebuie sa stie ca acum avem dreptul prin lege sa verificam daca aceste animale au fost sau nu abandonate. Si va promit eu ca vom exercita acest control, pentru ca altfel devine o bataie de joc. Vom aplica legea, nu pentru ca vrem sa descurajam iubitorii de animale, ci pentru ca vrem sa rezolvam aceaste probleme", a mai afirmat Oprescu.
 
Edilul a adaugat ca vrea ca, in urmatorul an si jumatate, sa fie adunati cel putin 80 la suta din numarul cainilor de pe strazi si redus cu 90 la suta numarul oamenilor muscati de caini. De asemenea, el a promis cresterea numarului de locuri de cazare a cainilor, la 3.300.
 
"Speram ca iubitorii de animale sa adopte cel putin 50 la suta din cainii pe care ii prindem. In 300 de zile lucratoare, cu o rata de prindere de la 150 la 200 de caini pe zi, pot fi capturati 80 la suta din cainii estimati a fi pe strazi", a explicat primarul care va fi programul urmatorului an si jumatate.
 
In plus, acesta a precizat ca 20 la suta din efectivele de hingheri vor fi langa gradinite, crese, scoli si pe stazile aglomerate, iar restul de 80 la suta din efective se vor afla in zonele identificate ca zone cu potential crescut de risc de muscaturi de caini.
 
In ce priveste adoptia cainilor, Sorin Oprescu a anuntat prelungirea programului, de luni pana vineri, intre orele 10 si 15: "Vrem sa cream posibilitatea ca cetatenii Bucurestiului sa adopte cat mai multi catei".
 
"Abandonul reprezinta infractiune, la fel si transportul ilegal de caini de pe un teritoriu pe altul, asa ca ii invit pe toti bucurestenii care zilele astea sunt de ambele parti ale baricadei sa se indrepte cu grija catre adoptii in asa fel incat sa putem vorbi de un oras mai civilizat, mai lipsit de tragedii si n-am sa ma adresez niciodata neiubitorilor de animale in adevarat, dar iubitori in emisiuni", a mai spus edilul.

×