x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protestul din Bucureşti s-a încheiat

Protestul din Bucureşti s-a încheiat

05 Noi 2017   •   19:33
Protestul din Bucureşti s-a încheiat

UPDATE Protestul organizat în Bucureşti împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiţiei s-a încheiat în jurul orei 22,10, când ultimele grupuri de manifestanţi au să părăsit Piaţa Constituţiei.

După un marş pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Romană - Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, protestatarii, al căror număr în punctul maxim a depăşit 15.000, potrivit unor surse din Jandarmerie, s-au oprit vreme aproximativ o oră, pe Bd. Libertăţii, în faţa Palatului Parlamentului, unde au continuat să-şi strige nemulţumirea folosindu-se inclusiv de vuvuzele, fluiere şi portavoci.

În perioada în care s-au aflat în zona Parlamentului, aceştia au scandat lozinci precum "Vrem justiţie, nu corupţie", "România, trezeşte-te", "DNA, să vină să vă ia", "Nu daţi înapoi/Venim peste voi". De asemenea, manifestanţii au cântat imnul naţional, moment în care şi-au aprins telefoanele mobile, după care i-au aplaudat pe cei care protestează în alte oraşe ale ţării, scandând numele oraşelor în care au mai avut loc mitinguri.

Spre sfârşitul protestului, câteva sute de protestatari s-au oprit în faţa Ministerului Justiţiei, scandând "Demisia" şi "Investiţi în puşcării/Nu daţi banii pe prostii".

Traficul în zonă a fost reluat.

La marş au participat şi o serie de politicieni din partidele de opoziţie. AGERPRES

Update: Protestatarii au ocupat o parte din Bulevardul Libertăţii, în faţa Palatului Parlamentului, şi scandează lozinci împotriva PSD şi a parlamentarilor. Coloana este însoţită de un dispozitiv impresionant de forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

La protest participă şi politicieni, printre aceştia numărându-se fostul premier Dacian Cioloş şi liberalul Florin Cîţu.

Update: Dacian Cioloș nu a vrut să vorbească cu presa, a preferat însă să facă poze cu protestatarii. Sunt peste 10.000 de oameni care au ieșit în Capitală pentru a protesta împotriva legilor justiției. Pachetul de legi ale justiției se află pe masa parlamentarilor. Ei au cerut și să plece coaliția de guvernare și au cerut și nominal demisia câtorva miniștri. Sunt oameni de vârste diferite. Oamenii continuă să vină.

Update: O parte dintre protestatarii din Bucureşti au ajuns în faţa Parlamentului. Coloana se întinde din Piaţa Constituţiei până dincolo de Piaţa Unirii.

Update: Dacian Cioloș și Raluca Prună sunt printre protestatari. Au fost mai multe opriri, la Romană, Piața Universității și la Unirii. S-au strigat nemulțumiri privind legile justiției.

Update: Din estimările Jandarmeriei s-au adunat aproximativ 10.000 de persoane. Sunt oameni care sunt nemulțumiți și pentru că nu s-a luat nicio măsură după dezastrul de la Colectiv.

Update: Protestatarii sunt aproape de pasajul Unirii. La Universitate s-a ținut un moment de reculegere și s-a intonat imnul României.

Update: Se merge în marș, oamenii au pancarte cu diferite mesaje și fac scandări la adresa partidului de guvernământ. În acest moment, protestatarii sunt pe Bulevardul Maghieru, traficul rutier fiind blocat pe un sens. Există și scandări pentru oamenii obișnuiți: „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”. Nu există o estimare oficială, se crede însă că sunt între 5000- 6000 de oameni.Update: La ora 19.00, protestatarii au pornit în marș spre Palatul Parlamentului, unde vor să își strige nemulțumirile privind legile justiției. Protestatarii se deplasează în marş pe bulevardul Lascăr Catargiu spre Piaţa Romană şi se îndreaptă apoi spre Palatul Parlamentului, circulaţia rutieră fiind oprită.

Știre inițială: Mai multe persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei încă de la ora 18.00, nemulțumite de modificările aduse la legile justiţiei. Circulația în zonă a fost oprită pe Bulevardul Kiseleff, de la strada Arhitect Ion Mincu și s-a lărgit totodată și țarcul unde stau protestatarii.

În jurul orei 19.00 protestatarii urmau să plece în marş spre Parlament.

Protestatarii continuă să sosească, sunt de toate vârstele, poartă steaguri tricolore, au vuvuzele şi tobe, dar şi pancarte pe care se pot citi sloganuri precum: 'Jos PSD, ciuma roşie', 'Vrem justiţie independentă', 'Ce aşteptaţi, o nouă dictatură?', 'Democraţia este sub asediu', 'Alegeri anticipate'. Protestatarii strigă: 'Justiţie, nu corupţie!', 'PSD, ciuma roşie!', "Liviu Dragnea nu uita, România nu e a ta!', scrie AGERPRES. În piaţă sunt prezente forţe de ordine.

Manifestaţii asemănătoare sunt anunţate și în alte orașe din țară, dar și în diaspora.

„Proiectul de modificare la Legilor Justiţiei a ajuns deja în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plen. Inspecţia Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiţiei. Numirea procurorilor-şef de către ministru, fără control din partea preşedintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România şi cetăţenii ei. Ne putem lua adio de la o justiţie independentă. Nu suntem singuri în această luptă. De la Magistraţi la Preşedinte şi Comisia Europeană, cu toţii s-au poziţionat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acţioneze şi să nu legitimeze încercarea corupţilor de a controla Justiţia”, se arată pe paginile de Facebook ale evenimentelor.

×