x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Mazăre, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. E judecat, alături de deputatul Eduard Martin, pentru fapte de corupţie

Radu Mazăre, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. E judecat, alături de deputatul Eduard Martin, pentru fapte de corupţie

11 Ian 2016   •   15:45
Radu Mazăre, la  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. E judecat, alături de deputatul Eduard Martin, pentru fapte de corupţie

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre s-a prezentat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a desfăşurat un nou termen al procesului în care este judecat alături de deputatul Eduard Martin pentru fapte de corupţie.

În cadrul procesului, care s-a desfăşurat cu uşile închise, Radu Mazăre le-a cerut judecătorilor să-i fie revocată măsura controlului judiciar.

La ieşirea din sediul instanţei, Radu Mazăre a declarat că nu există nicio legătură între acest dosar şi ancheta declanşată în SUA împotriva lui Dumitru Martin, acţionar al Polaris M Holding şi unchiul deputatului Eduard Martin.

"Pe domnul Dumitru Martin nu l-am mai văzut de cinci sau şase ani, de când este plecat în America. Ştiu că vă place să legaţi ceea ce se presupune că s-a întâmplat acolo cu ceea ce se presupune că s-a întâmplat aici, dar nu are nicio legătură. Înţeleg că acolo se discută de nişte confecţii metalice, aici vorbim de o firmă de colectat gunoiul", le-a spus Mazăre jurnaliştilor.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată în acest dosar pe 9 decembrie 2015, sub control judiciar, fiind acuzat de DNA de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată deputatul Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, precum şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Gabriel Marius Stan (viceprimar al Constanţei) şi mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa - Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În plus, compania Polaris M Holding SRL este acuzată complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

În perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era deputatul Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între SC Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding SRL şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, din care TVA 36.811.616 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Procurorii susţin că principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.

La comiterea faptei, alături de Mazăre, au mai participat Gabriel Marius Stan, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, angajaţi ai Primăriei, care, prin încălcarea mai multor dispoziţii legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preţ supraevaluat.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: radu mazare ICCJ eduard martin constanta