x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat: Starea de alertă a fost prelungită!

Raed Arafat: Starea de alertă a fost prelungită!

10 Mai 2021   •   18:09
Raed Arafat: Starea de alertă a fost prelungită!
Sursa foto: Lucian Alecu

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că s-a aprobat prelungirea stării de alertă pentru încă o lună, începând cu data de 13 mai 2021. 

„Elemenele de noutate se referă la permiterea circulației persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2-5 dimineața, pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan”, a zis Raed Arafat.

Noutățile enumerate de secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne:

- se permite circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, între orele 2.00 - 5.00, pentru participarea la sărbătoarea Ramadanului

- este eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni și / sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reședință. Se va permite organizarea de procesiuni și sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte.

- crearea de posibilități în așa fel încât competițiile sportive să se poate desfășura în România cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru cele care au avut COVID-19 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, făcut în ultimele 72 de ore.

„Era propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. În timpul ședinței de Guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătății, și testul antigen, care să nu aibă mai mult de 24 de ore și să fie efectuat de cineva autorizat”, spune Arafat.

- organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și / sau concerte să se poată desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului doar ca evenimente test sau pilot, după aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății.

În acest caz, regulile privind testele antigen și ale persoanelor care au fost bolnave în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile, rămân valabile la fel ca pentru activitățile sportive”, afirmă Arafat.

×
Subiecte în articol: Starea de alertă