x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raffael Sándor şi-a recunoscut crima!

Raffael Sándor şi-a recunoscut crima!

de Daniela Munteanu    |    Istvan Deak    |    22 Mar 2011   •   12:34
Raffael Sándor şi-a recunoscut crima!

Întorsătură neaşteptată în cadrul procesului privind moartea handbalistului Marian Cozma, înjunghiat mortal în noaptea de 7/8 februarie 2009 în faţa localului Patriota din Vesz­prem.

Citiţi toate articolele despre procesul ucigaşilor lui Marian Cozma

 „Vreau să se afle adevărul”, şi-a motivat decizia Raffael Sandor. „Evenimentele din discotecă au luat o turnură neaşteptată în ceea ce mă priveşte. Cineva mi-a aplicat o lovitură puternică în cap şi totul s-a înnegrit în faţa mea. Nu mi se mai întâmplase aşa ceva până atunci. Instinctiv, am dus mâna în buzunar, unde aveam un cuţit, cu intenţia de a mă apăra. Este adevărat că am folosit cuţitul de 10-12 cm, aplicând o lovitură unei persoane. Mi-a alunecat mâna, astfel că lovitura a fost doar de intensitate medie. Am pus cuţitul înapoi în buzunar şi am fugit din lo­cal. Eu nu am urmărit pe nimeni, m-am simţit în pericol şi am vrut să scap, nu m-a interesat de altcineva. Aveam capul plin de sânge şi mi-a fost teamă că voi muri. Când am ajuns în uşa localului, Nemeth Gyozo mi-a strigat că are nevoie de ajutorul meu, însă eu am plecat spre maşină, fiindcă voiam să plec. Pe stradă am văzut un grup de patru-cinci persoane la o distanţă de vreo cinci metri de mine. Doi dintre aceştia mi-au tăiat calea. I-am întrebat ce vor de la mine. În afară de asta, nu am rostit nici un cuvânt în stradă. Martorii care spun că eu am strigat după pistoale mint cu neruşinare. Lângă perete se adunaseră vreo opt-zece persoane în formă de L. Mi-a fost frică pentru viaţa mea şi am decis că trebuie să mă apăr. Nemeth Gyozo intrase într-o altercaţie cu două persoane la care credeam că sunt arme”, s-a confesat Raffael Sandor.

La întrebarea judecătorului Nemeth Balazs dacă persoana în­jun­ghiată de el ar fi putut fi handbalistul Marian Cozma, Raffael Sandor a re­cu­noscut: „Da, putea fi”. În momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că singura persoană înjunghiată în discotecă a fost Marian Cozma, Raffael Sandor a replicat: „Am acţionat în intenţia de a-l despărţi pe Nemeth Gyozo, care se implicase într-o bătaie cu cineva”. Întrebat despre incidentele din stradă, Raffael Sandor s-a ferit din nou să îi pronunţe numele lui Cozma, justificând astfel acţiunea sa: „Am simţit că trebuie să îmi apăr viaţa. Din reflex, mi-am scos cuţitul din buzunar şi din lateral am aplicat o lovitură. Eram oarecum căzut în genunchi şi mi-am ridicat mâinile la o înălţime de circa 80-90 de centimetri. Nici eu nu pot să îmi explic cum de lovitura de cuţit a străpuns burta adversarului.

În momentul acela mi s-a făcut rău. Nu mi-a venit să cred ce făcusem. Mă uitam la persoana pe care am rănit-o şi nu îmi venea să cred ce am făcut. Încă nu era căzut la pământ când am luat-o la fugă. Repet, intenţia mea era să îmi salvez viaţa”, a concluzionat Raffael Sandor. El a povestit că, din cauza leziunii suferite la cap, doar peste trei săptămâni i-a revenit memoria. Ucigaşul lui Cozma nu a negat nici faptul că mai târziu i-a spus lui Raffael János, prin telefon, că a folosit cuţitul. După părerea lui, acel cuţit, cu o lamă de 8-10 cm lungime, i-a căzut din mână şi a rămas la locul tragediei. Sandor a adăugat că martorii care susţin că Marian Cozma a fost înconjurat lângă un perete mint. Întrebat dacă ştie cine l-a înjunghiat pe Ivan Pesic şi cine l-a lovit cu piciorul în cap pe Zarko Sesum, Raffael Sandor a precizat: „Nu ştiu. Mie îmi pare rău pentru tot ce s-a întâmplat. Nu am avut nici un moment intenţia de a omorî un om”.

 

Strategie indusă de avocaţi?
Întrebat de ce a ales tocmai acum, după mai mult de doi ani de la acea noaptea tragică, să îşi recunoască fapta, Raffael Sandor a mărturisit: „Ce am trăit eu în ultimii doi ani este mai rău decât moartea însăşi, de aceea simt că mi-am luat o piatră de pe inimă, mărturisind ce s-a întâmplat în acea noapte”. Procurorii cred însă că mutarea principalului învinuit Raffael Sandor a fost una gândită şi iniţiată de avocaţii săi. „Practic, Raffael Sandor nu a recunoscut direct că l-a înjunghiat pe Marian Cozma. Numărul martorilor care susţineau vinovăţia lui Sandor era în creştere. Şansele ca el să fi scăpat din acest proces fără pedeapsa cu închisoare între 25 de ani şi pe viaţă erau foarte mici. Sfătuit de avocaţii săi, Sandor încearcă să îşi mute pledoaria din nevinovat în legitimă apărare”, au mărturisit surse judiciare din cadrul Tribunalului Veszprem.

Ce s-a întâmplat
Component al naţionalei României şi al formaţiei ungare MKB Veszprém, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal în noaptea de 7 spre 8 februarie 2009 într-o discotecă din oraşul unde juca, în altercaţie fiind implicaţi şi alţi doi coechipieri, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesic. Handbalistul român, în vârstă de 26 de ani, a fost înjunghiat în inimă de Raffael Sandor, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Coechipierii săi au ajuns la spital cu răni gra­ve, tot prin în­jun­ghie­re. Marian Cozma, care a de­bu­tat în re­pre­zen­tativa României în 2002, parti­c­­ipase cu naţionala la Campiona­tul Mondial din Croa­ţia din ia­nua­rie 2009. La Vesz­prem, el a câş­ti­gat Cupa Cupelor în 2008. Înainte de transferul la Veszprem din 2006, Marian Coz­ma a evoluat la Dinamo Bu­cu­reşti.

Scrisoarea lui NN23
Procesul de luni după-amiază s-a petrecut cu uşile închise, nici mă­car acuzaţii nu au fost de faţă. Cu această ocazie, judecătorii au fă­cut cunoscut conţinutul unei scri­sori, scrisă din închisoare, de martorul protejat „NN23”. Acest martor a fost prezent şi a văzut bătaia de la discoteca Patrióta. Deşi ini­ţial el a fost de acord să depună măr­turie, mai târziu, de frică, şi-a retras declaraţia scrisă în închi­soa­re, sub formă de scrisoare. În ciuda acestui fapt, potrivit pre­şe­din­telui completului de judecată, conform procedurii, conţinutul scrisorii a trebuit făcut cunoscut.

×
Subiecte în articol: marian cozma