x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila, despre noua tulpină din Marea Britanie: Se poate ajunge într-o situaţie în care din nou sistemele de sănătate să fie depăşite şi, practic, ar putea să ducă la impunerea unor măsuri foarte dure

Rafila, despre noua tulpină din Marea Britanie: Se poate ajunge într-o situaţie în care din nou sistemele de sănătate să fie depăşite şi, practic, ar putea să ducă la impunerea unor măsuri foarte dure

08 Ian 2021   •   20:15
Rafila, despre noua tulpină din Marea Britanie: Se poate ajunge într-o situaţie în care din nou sistemele de sănătate să fie depăşite şi, practic, ar putea să ducă la impunerea unor măsuri foarte dure
Sursa foto: Lucian Alecu

Profesorul Alexandru Rafila a făcut câteva precizări privind noua tulpină din Marea Britanie, confirmată vineri și în România. 

"Este mai contagioasă. În această tulpină creşte practic indicele acela de reproducere cu circa 0,5, adică să spunem, se reduce transmiterea într-o ţară sub unu, 0,8 sau 0,9, trebuie să mai adunăm încă 0,5, deci se depăşeste cifra 1, care înseamnă o creştere susţinută a numărului de cazuri.

Practic, din cauza asta este îngrijoararea pentru că transmisibilitatea este mai mare. Studiile au arătat că între 40 si 70% este mai transmisibilă decât tulpina clasică a noului coronavirus. Acest lucru îngrijorează pentru că se poate ajunge într-o situaţie în care din nou sistemele de sănătate să fie depăşite şi practic, ar putea să ducă la impunerea unor măsuri foarte dure şi, vedeţi că acest lucru s-a şi întâmplat în Marea Britanie”, a declarat Rafila la Antena 3

Întrebat dacă prin testări masive ar putea fi depistată mai ușor noua tulpină a coronavirusului, profesorul Alexandru Rafila a explicat că „depinde foarte mult de procedura de testare PCR.”

Profesorul Alexandru Rafila a atras apoi atenția asupra a trei aspecte.

„În primul rând, nu se poate face secvențierea la toată lumea. E o procedură laborioasă, costisitoare, care necesită personal înalt specializat.”, a spus Rafila la Antena 3. 

„Punctul doi” atins de profesorul Rafila este că „nu se poate face această secvențiere doar pe baza diagnosticului rapid cu testul anti-gen.”

Nu în ultimul rând, spune Rafila, „testul PCR care se practică și ar putea să genereze suspiciuni, este un test care identifică trei porțiuni diferite ale genomului virusului SARS-CoV-2. În cazul în care testul PCR identifică două dintre regiuni, iar cea de-a treia, cea a proteinei spike, nu este identificată în cadrul acelui test, acesta constituie un tip de pacient care ar trebui investigat și făcută secvențierea.”, a continuat profesorul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că „există o anumită particularitate la testarea PCR care generează suspiciuni. De data aceasta, la pacienta din Giurgiu, s-a confirmat.”

 

×