x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reciclare pentru deşeuri biodegradabile

Reciclare pentru deşeuri biodegradabile

de Florentin Coman    |    15 Dec 2008   •   00:00
Reciclare pentru deşeuri biodegradabile

762.450 de euro - aceasta este valoarea staţiei de compostare pentru deşeuri biodegradabile din judeţul Brăila



În judeţul Brăila s-a dat în folosinţă o staţie de compostare pentru deşeurile biodegradabile – mai exact, pentru gunoiul de grajd. Obiectivul, în valoare de 762.450 euro, finanţat în mare măsură de Uniunea Europeană, are capacitatea de a produce 5.000 tone de îngrăşămînt natural de cea mai bună calitate, per ciclu de şase luni, rezolvând totodată problema depozitării haotice a bălegarului şi a poluării solului şi pânzei freatice rezultată din aceasta.

Problema gunoiului de grajd depozitat haotic pe câmp, din care se scurg substanţe poluante pentru sol şi pânza freatică, şi-a găsit o rezolvare civilizată şi chiar profitabilă în oraşul Ianca din judeţul Brăila, graţie unui proiect în valoare de 762.450 euro finaţat în mare măsură de Uniunea Europeană. Mai exact, UE a contribuit, prin programul Phare, cu 682.450 euro, restul ba­nilor fiind asiguraţi de Primăria Ianca. Autorităţile judeţene brăilene spun că avem aici prima staţie de compostare pentru deşeuri biodegradabile din ţară de concepţie integral românească. Obiectivul dispunde de o uriaşă platformă be­tonată, de 17.000 metri cubi capacitate, dotată cu un sistem de drenaj care permite colectarea, în două bazine speciale, a apei de ploaie şi a substanţelor lichide scurse din gunoiul de grajd adunat din gospodăriile crescătorilor de animale. În esenţă, tehnologia este simplă, dar promite obţinerea unui îngrăşământ na­tural de cea mai bună calitate, la un ciclu de şase luni de depozitare şi uscare a bălegarului şi resturilor vegetale.

MUNCĂ DE LĂMURIRE CU POPULAŢIA LOCALĂ
Circa 2.000 de gospodării din Ianca şi satele arondate ar putea alimenta cu deşeuri biodegradabile staţia de compostare. Deocamdată, autorităţile locale duc muncă de lămurire cu ţăranii, încercând să-i convingă să renunţe la vechiul obicei, de a arunca în câmp gunoiul rezultat din creşterea animalelor. Pentru a li se uşura munca, crescătorii primesc gratuit pubele speciale în care să strângă deşeurile biodegradabile, urmând ca acestea să fie golite, conform unui program săptămânal, de Direcţia Serviciilor Publice Ianca. În acest sens, s-a achiziţionat şi o autoutilitară specializată. Serviciul de colectare şi transport nu este însă gratuit.

PREŢURI ÎN FUNCŢIE DE SPECII

Crescătorii trebuie să plătească un tarif, în funcţie de specie şi numărul de exemplare din gospodărie, astfel: 5,42 lei pe lună pentru fiecare bovină, 3,49 lei  pentru cai, 0,45 lei pentru ovine şi caprine şi 1,02 lei pentru porcine. Din 23 noiembrie, când s-a dat în folosinţă staţia de compostare, până pe 10 decembrie, doar 347 de gospodării au acceptat serviciul de colectare. Autorităţile din Ianca spun totuşi că, mai devreme sau mai târziu, toţi crescătorii de animale trebuie să predea civilizat gunoiul de grajd, fiindcă normele de mediu europene nu mai permit depozitarea necontrolată a acestuia.

Staţia de compostare este proiectată să producă peste 5.000 tone de îngrăşămînt natural la fiecare ciclu de şase luni. Mraniţa va fi vândută fermierilor interesaţi să practice agricultura ecologică.
Nu s-a stabilit încă un tarif, dar se speră să se aducă bani frumoşi la bugetul local, fiindcă deja există multe cereri din partea agricultorilor din zonă.

×
Subiecte în articol: verde!