x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Refugiaţi afgani reţinuţi pe malul râului Tisa

Refugiaţi afgani reţinuţi pe malul râului Tisa

24 Mar 2009   •   00:00

Poliţiştii de frontieră din Maramureş au reţinut 12 persoane care au intrat ilegal pe teritoriul ţării noastre, pe direcţia localităţii Sighetu Marmaţiei, după ce au traversat, venind din Ucraina, râul Tisa, cu o barcă pneumatică.



Pentru reţinerea acestora, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase şase focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea procedurilor legale, astfel încât să nu existe răniţi şi să nu fie încălcat teritoriul statului vecin. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş, Iulia Utan, a declarat  că în urma cercetărilor şi verificărilor efectuate, s-a stabilit ca grupul este format din 12 bărbaţi, cetăţeni din Afganistan, cu vârste cuprinse între 15 şi 32 de ani. Cei în cauză erau însoţiţi de maramureşeanul Gheorghe G., de 42 de ani, din Sighetu Marmaţiei, care urma să-i preia de la malul râului Tisa şi să-i călăuzească spre Italia.

Totodată, la aproximativ 20 de metri distanţă de malul râului Tisa a fost descoperit un TIR încărcat cu buşteni, în care se aflau cetăţenii români Sorinel C. de 42 de ani din Sighetu Marmaţiei şi Ioan M. de 26 de ani din Leordina, ambii din judeţul Maramureş. În urma verificării vehiculului, s-a constatat ca materialul lemnos era încărcat în remorcă astfel încât să creeze un spaţiu, special amenajat, unde să poată fi ascunşi migranţi. S-a stabilit că cei doi urmau să preia cetăţenii afgani şi să-i transporte în Italia, ascunşi între lemne. Pentru a nu fi depistaţi de autorităţi, cei doi aveau pregătite documentele de însoţire a mărfii din care rezulta că destinatarul încărcăturii era o societate comercială din Verona.

Au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei pentru grupul de cetăţeni afgani, respectiv trafic de migranţi pentru cei trei maramureşeni. Totodată, au fost informate imediat autorităţile de frontieră din Ucraina, care au reţinut ulterior încă cinci cetăţeni afgani care făceau parte din acelaşi grup, arată Agerpres.

×
Subiecte în articol: observator