x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regal de jazz

Regal de jazz

de Cristinel C. Popa    |    27 Mai 2007   •   00:00
Regal de jazz

A IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz "Richard Oschanitzky", cotat intre primele evenimente de gen ale ţării, se incheie astăzi. Iaşiul a devenit zilele acestea un pol de atracţie pentru iubitorii jazzului din toată ţara, pentru că Festivalul "Richard Oschanitzky" este singurul de acest gen din Europa de Est dedicat integral unui muzician.

Iaşi - Festival muzical cu rezonanţe europene

A IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz "Richard Oschanitzky", cotat intre primele evenimente de gen ale ţării, se incheie astăzi.

Iaşiul a devenit zilele acestea un pol de atracţie pentru iubitorii jazzului din toată ţara, pentru că Festivalul "Richard Oschanitzky" este singurul de acest gen din Europa de Est dedicat integral unui muzician.

Meritul organizatorilor este că prin acest eveniment sunt promovaţi muzicienii aflaţi la inceput de drum.

Pe lăngă invitaţi de marcă din Franţa, Germania şi Republica Moldova, a onorat cu prezenţa şi prezentatorul Florian Lungu, care l-a cunoscut personal pe Richard Oschanitzky. Acesta a fost un compozitor de valoare mondială, dar, din păcate, aproape necunoscut la vremea sa.

"O manifestare foarte bună şi necesară, pentru că jazz-ul trăieşte prin relaţia directă intre public şi interpret, creaţia e incitantă in contact direct cu ascultătorul, artiştii simt cănd publicul inţelege ceea ce ii transmit şi aceasta ii stimulează să meargă mai departe. Noutăţi? Promovarea pe scenă a studenţilor aflaţi la inceput de drum, dar şi invitaţi de răsunet cum sunt cei de la Trigon, Eugen Gondic, Lucian Darie sau artişti europeni bine cotaţi", a spus Florian Lungu.

In a treia zi de festival, organizatorul principal, TVR Iaşi, care transmite in direct manifestarea, pentru romănii din SUA, Canada şi toată Europa, a programat un interesant workshop.

INVITAŢI. Dintre oaspeţii bine cotaţi s-au remarcat artiştii de la trupa Trigon, din Republica Moldova. Peste puţin timp ei vor participa la cel mai mare festival de jazz al Europei, desfăşurat in Olanda. Alte nume prezente pe afiş - Trio Daniel Givone, din Franţa, şi Trio Boxer, din Germania. Francezii vin cu o muzică influenţată de jazzul anilor ’50-’60, combinată cu recentele inovaţii in domeniu. Intr-o lume a postmodernismului, invitaţii lasă scena deschisă tuturor stilurilor, improvizaţia bazată pe melodie, swing şi virtuozitate instrumentală "marca" Django Reinhardt, cu influenţe ale muzicii gitano. Un deliciu pentru fanii genului.

×
Subiecte în articol: observator