x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reţea de cămătari din Alba, destructurată de DIICOT: Datornicii, transformaţi în sclavi şi trimişi la muncă în Libia

Reţea de cămătari din Alba, destructurată de DIICOT: Datornicii, transformaţi în sclavi şi trimişi la muncă în Libia

de Veronica Micu    |    09 Mai 2013   •   10:01
Reţea de cămătari din Alba, destructurată de DIICOT: Datornicii, transformaţi în sclavi şi trimişi la muncă în Libia
Polițiștii de la DIICOT au destructurat, astăzi, o rețea de cămătari din județul Alba care era condusă de Litera Cristian, originar din orașul Deva. Potrivit anchetatorilor, cei care nu reușeau să le plătească cămătarilor datoriile erau transformați în sclavi și trimiși la muncă în Libia, opt persoane ajungând în țara africană pentru a munci în contul datoriilor.

"În fapt, se reţine că, în cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din  acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de  10 - 20%, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi.

Unele  părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei, sumele de bani obţinute fiind predate liderului grupării, în contul sumelor împrumutate", se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, "un alt segment al activităţii infracţionale a vizat inducerea în eroare şi prejudicierea unor firme de asigurări, prin simularea producerii unor accidente de circulaţie şi încasarea în mod fraudulos a  primelor de asigurare", potrivit documentului.

Procurorii DIICOT "au identificat până în prezent un număr de 8 victime şi efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 7 din Legea 39/2003, art. 12 al.1 şi 2 lit.a din Legea nr. 678/2001, art. 215 al.1,3 şi 5 C.pen, art. 3 al.1 din Legea nr. 216/2011   şi art. 194 al.1 C.pen. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 800. 000 de Euro".

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, urmează a fi audiate 14  de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor, faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

      


×