x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reuters: Mii de români au participat la funeraliile fostului Rege Mihai, care s-a bucurat de un mare respect

Reuters: Mii de români au participat la funeraliile fostului Rege Mihai, care s-a bucurat de un mare respect

16 Dec 2017   •   19:50
Reuters: Mii de români au participat la funeraliile fostului Rege Mihai, care s-a bucurat de un mare respect

Mii de români au ieşit în stradă sâmbătă la Bucureşti pentru a asista la funeraliile fostului Rege Mihai, care a murit în Elveţia la 5 decembrie la vârsta de 96 de ani, după ce în 2016 s-a retras din viaţa publică din cauza bolii, comentează Reuters.

Pe parcursul ceremoniei, au fost auzite clopotele bisericilor din Bucureşti, iar participanţii la funeralii, mulţi cu lacrimi în ochi, au aruncat flori albe în timpul procesiunii, strigând 'Regele Mihai' şi 'Jos comunismul', scrie agenţia de presă.

Printre reprezentanţii caselor regale prezenţi la funeralii s-au numărat fostul Rege Juan Carlos al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii şi Regele Carl al XVI-lea Gustaf şi Regina Silvia ai Suediei, adaugă Reuters.

Deşi restaurarea monarhiei nu este o chestiune de actualitate în România, fostul Rege Mihai s-a bucurat de un mare respect din partea românilor, care l-au văzut a fi într-un puternic contrast cu o clasă politică pe care o consideră coruptă şi pe care o acuză pentru sărăcia din ţară, comentează agenţia de presă.

Moartea sa vine într-o perioadă de diviziuni profunde în societatea românească, mai scrie Reuters, reamintind că proteste masive de stradă împotriva încercărilor Partidului Social Democrat aflat la guvernare de a slăbi lupta împotriva corupţiei şi statul de drept au avut loc de mai multe ori în 2017.

La începutul acestei luni, social-democraţii s-au folosit de majoritatea lor solidă pentru a adopta schimbări la sistemul judiciar în camera inferioară a Parlamentului care riscă să pună justiţia sub control politic, mai relatează Reuters, adăugând că parlamentarii vor începe luni să discute modificări la Codul Penal despre care criticii spun că vor afecta legea şi ordinea.AGERPRES

×