x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BAC 2013. Majoritatea elevilor care au susţinut proba orală la limba maternă au obţinut certificatul "utilizator experimentat"

BAC 2013. Majoritatea elevilor care au susţinut proba orală la limba maternă au obţinut certificatul "utilizator experimentat"

15 Iun 2013   •   12:44
BAC 2013. Majoritatea elevilor care au susţinut proba orală la limba maternă au obţinut certificatul "utilizator experimentat"
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Peste 77% dintre elevii care au susţinut proba orală la limba maternă au obţinut certificatul de utilizator experimentat, conform raportului statistic elaborat de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), informează un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale remis sâmbătă AGERPRES.

Potrivit CNEE, pe baza datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă care au avut loc în perioada 12-14 iunie, din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat 2013, s-au înscris 7.590 elevi.

"Dintre aceştia, 253 (3,31%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 1.283 (16,90%) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 5.911 (77,88%) au intrat în posesia certificatului de utilizator experimentat. Niciun elev n-a fost eliminat din examen, iar 243 (1,88%) nu s-au prezentat. Rate ridicate de participare s-au înregistrat în judeţele Harghita (2.016 elevi), Mureş (1.234 elevi) şi Covasna (933 elevi)", se arată în comunicat.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivelul de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română şi limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

Următoarea probă de evaluare a competenţelor, proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D), va începe pe 17 iunie şi se va încheia pe 21 iunie. Pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 139.946 de absolvenţi de liceu.

Proba de evaluare a competenţelor digitale se desfăşoară în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal.

×