x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Robotii, marea amenintare pentru locurile de munca ale oamenilor

Robotii, marea amenintare pentru locurile de munca ale oamenilor

22 Feb 2018   •   14:55
Robotii, marea amenintare pentru locurile de munca ale oamenilor

Chiar daca acum ai un job stabil, bine platit, pe masura calificarilor si aptitudinilor tale, nu astepta sa iesi la pensie de la acest loc de munca. Cum piata fortei de munca este una intr-o continua schimbare, fiind extrem de volatila, nimeni nu poate previziona ce ne rezerva nici macar luna viitoare, daramite urmatorii zeci de ani.

In acest punct al carierei, anumite cursuri de perfectionare pot fi decisive pentru viitorul profesional al fiecaruia dintre noi. Epoca moderna ne arata ca oamenii nu vor fi in concurenta doar cu semenii lor pe piata muncii, ci si cu robotii industriali. Din dorinta de a isi maximiza profitul si a eficientiza activitatea, tot mai multe companii incep sa renunte la resursa umana, apeland la roboti. Diferite studii arata ca viitorul angajatilor va fi amenintat din ce in ce mai tare de roboti.

Specialistii spun ca mai multe domenii de activitate vor disparea in urmatorii 20 de ani, pentru a face loc inteligentei artificiale, in detrimentul oamenilor. O estimare realizata la sfarsitul anului trecut arata ca, pana in 2030, 800 de milioane de muncitori, la nivel global, vor fi inlocuiti de roboti.

Aceasta cifra reprezinta o cincime din forta de munca actuala la nivel global. Daca ne intrebam care vor fi cele mai afectate domenii de “invazia robotilor”, se pare ca operatorii de utilaje, muncitorii din sectorul fast-food si angajatii din back-office vor fi cei mai afectati de aceste schimbari radicale.

Dupa cum spuneam si mai sus, nevoia de perfectionare profesionala dar si acumularea de noi calificari se impun ca masuri necesare ce trebuie luate de fiecare dintre noi. Chiar daca tot mai multi oameni isi vor pierde locul de munca din cauza robotilor, vestea buna este ca acestia isi vor gasi pozitii noi.

Pentru aceasta insa este nevoie ca cei interesati de a munci in continuare sa dobandeasca competente noi. In privinta pozitiilor noi ce ar putea aparea pe piata muncii, specialistii enumera aici caliicari precum specialist in tehnologie si chiar  gradinari. Si robotii trebuie reparati din cand in cand, nu?

Se pare ca tarile care au economiile cele mai dezvoltate vor fi si cele mai afectate de aceasta trecere a muncii in mainile robotilor. Estimarile arata ca o treime dintre angajatii din economiile tarilor mai dezvoltate, precum cele ale SUA si Germaniei, va trebui sa se recalifice pana in 2030, pentru a-si gasi noi locuri de munca.

Impactul intrarii robotilor in sectorul economic va fi mai redus in tarile aflate in curs de dezvoltare din cauza ca accesul la tehnologie este scump iar aceste state nu isi permit acest lux. Daca doriti sa va faceti o imagine a domeniilor in care oamenii vor avea in continuare intaietate in fata robotilor, trebuie spus ca acestea sunt activitati care implica managementul oamenilor, un grad inalt de specializare si interactiuni sociale.

Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, crede ca oamenii cu competente solide in stiinta, inginerie si economie vor fi mereu la mare cautare.

Analizand toate cele spuse mai sus, este clar ca viitorul ne va oferi surprize si, din postura de angajati, nu putem fi siguri de ceea ce se va intampla maine.

×