x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Român de etnie romă, lăudat de presa din Finlanda: „Toţi romii au dorinţa aprigă de a munci, dar se lovesc de prejudecăţile angajatorilor!”

Român de etnie romă, lăudat de presa din Finlanda: „Toţi romii au dorinţa aprigă de a munci, dar se lovesc de prejudecăţile angajatorilor!”

de Alina-Elena Vasiliu    |    22 Iul 2014   •   14:26
Român de etnie romă, lăudat de presa din Finlanda: „Toţi romii au dorinţa aprigă de a munci, dar se lovesc de prejudecăţile angajatorilor!”
Sursa foto: Român de etnie romă, lăudat de presa din Finlanda: „Toţi romii au dorinţa aprigă de a munci, dar se lovesc de prejudecăţile angajatorilor!”

Contrar prejudecăţilor, realitatea arată că există şi romi care ne fac cinste peste hotare. O dovedeşte un articol publicat de ziarul finlandez Helsinki Times, citat de site-ul yahoo.com.

În material, se vorbeşte despre un rom de naţionalitate română, Ioan Marius Ciurariu, originar din Transilvania, dar care locuieşte în Finlanda de câţiva ani. Aventura lui în Finlanda a început în urmă cu şase ani, când a emigrat. După câteva nopţi dormite afară, în zăpadă, a fost găsit de un finlandez, care i-a oferit adăpost, vreme de un an şi jumătate. Astăzi, munceşte ca îngrijitor, la un patron din Finlanda, deşi presa scrie că puţini sunt finlandezii dispuşi să angajeze persoane de etnie romă.

Despre Ciurariu, jurnaliştii de la Helsinki scriu că este „o excepţie în rândul romilor români şi bulgari din Finlanda”, pentru că marea majoritate a acestora nu lucrează în mod cinstit. Când şi-a găsit un loc stabil de muncă, Marius i-a adus alături de el pe soţia lui şi pe cei doi copii, iar acum locuiesc împreună, în apropiere de Helsinki.

Marius Ciurariu a fost angajat, în urmă cu trei ani, pentru a face muncă de întreţinere exterioară a mai multor proprietăţi. A fost totdeauna remarcat pentu conştiinciozitate şi seriozitate, pentru că, spune el, toţi romii au o dorinţă aprigă de a munci. Angajatorul său crede, însă, că românul a fost obişnuit cu munca încă din copilărie, când a petrecut multă vreme îngrijind fermele la care a fost tocmit cu ziua.

„Suntem puternici şi vrem să muncim”, a declarat romul de de naţionalitate română, adăugând că toţi etnicii romi ajung în Finlanda, cu dorinţa de a lucra, însă se confruntă cu prejudecăţile angajatorilor finlandezi.

×