x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a pierdut. Orașul Amsterdam va găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului

România a pierdut. Orașul Amsterdam va găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului

20 Noi 2017   •   18:53
România a pierdut. Orașul Amsterdam va găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului

Orașul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit agențiile internaționale de presă.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP și Reuters, după ce în runda a treia de vot, în care au intrat orașele Milano și Amsterdam, cele două candidate au obținut un număr egal de voturi, președinția estoniană a Consiliului Uniunii Europene a trecut la următorul pas procedural — tragerea la sorți.

''Felicit orașul Amsterdam pentru câștigarea votului pentru găzduirea EMA! Este o alegere excelentă, care garantează continuitate în asigurarea de medicamente sigure pentru consumatorii europeni'', a scris pe Twitter ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, prezent la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles.

 

Oraşele Milano, Amsterdam şi Copenhaga s-au plasat, în această ordine, pe primele trei poziţii în prima rundă de vot şi vor intra un turul doi pentru desemnarea viitorului sediu al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit Reuters şi dpa. 

În a doua rundă, fiecare dintre statele membre ale UE-27 va avea câte un vot, ceea ce înseamnă că va fi desemnat câştigător oraşul candidat care va obţine cel puţin 14 voturi. 

În prima rundă de vot, pe poziţia a patra s-a plasat oraşul Bratislava. După alocarea sediului EMA va urma procedura de vot pentru desemnarea viitorului sediu al Autorităţii Bancare Europene (EBA). 

Găzduirea sediilor EMA şi EBA se traduce prin locuri de muncă şi vizibilitate pentru oraşele şi ţările gazdă şi de aceea competiţia a fost extrem de dură. 

După ce Malta, Croaţia şi Irlanda s-au retras, în cursa pentru obţinerea găzduirii sediului EMA au rămas 16 ţări, printre care şi România. Capitala irlandeză, Dublin, se află şi printre cele opt oraşe în competiţie pentru sediul EBA, cursă în care favoritele par a fi Frankfurt şi Viena.AGERPRES

×