x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 12 iulie 2004

Romania in 5 minute - 12 iulie 2004

12 Iul 2004   •   00:00

Morminte medievale la Targoviste

40 de morminte, datand din secolele XVI-XVIII, au fost descoperite recent in Targoviste, in santierul arheologic "Biserica Rosie", informeaza Rompres. Biserica Rosie a fost inaltata in secolul al XVI-lea si a fost demolata in 1924. Cercetarile arheologice vor continua pana in 2006.

Pagube - Furtunile au "maturat" 15 judete

Furtunile de la sfarsitul saptamanii trecute au ucis patru persoane, au lasat fara curent electric peste 280 de localitati si au afectat peste 4.600 de hectare de culturi agricole, informeaza Rompres. Bilantul provizoriu, prezentat ieri la videoconferinta Guvernului, arata ca ploile insotite de grindina, furtuni si descarcari electrice au afectat gospodarii ale populatiei, terenuri agricole si infrastructura rutiera in 15 judete dinTransilvania, Moldova si sudul tarii. In Bucuresti, mai multi copaci au fost doborati de vantul puternic, cateva masini au fost avariate, iar traficul rutier a fost blocat aproape o ora in zona Pietei Unirii. Meteorologii avertizeaza ca astfel de "fenomene meteo violente" vor fi posibile pana in luna septembrie.

Ialomita - PSD a primit conducerea Consiliului Judetean

Dupa cinci sedinte incheiate fara succes din lipsa de cvorum, consilierii locali alesi din judetul Ialomita au reusit, joi seara, sa constituie Consiliul Judetean si l-au numit pe deputatul PSD Silvian Ciuperca in functia de presedinte al institutiei. Partidul de guvernamant a obtinut conducerea consiliului cu ajutorul PRM, care a primit pentru deputatul Marinache Visinescu un post de vicepresedinte. Judetul Ialomita era printre ultimele din tara in care inca nu se constituise Consiliul Judetean, desi mandatele de consilier fusesera castigate la alegerile din 6 iunie.

Vrancea - Transport ilegal de azotat de amoniu

Doua camioane care transportau impreuna aproximativ 30 de tone de azotat de amoniu au fost depistate de echipele formate din politisti si inspectori ai Autoritatii Rutiere Romane, vineri seara, cu incalcari ale conditiilor legale pentru transportul substantelor periculoase, informeaza Rompres. Camioanele nu aveau licente pentru a transporta substanta, iar deplasarea azotatului de amoniu pe timp de noapte nu era avizata de autoritatile competente. Cele doua autovehicule care circulau pe soselele din judetul Vrancea au fost izolate, iar cei doi soferi au fost amendati.

Demiteri - Ministerul Sanatatii pierde 400.000 de dolari

Ovidiu Branzan va cere premierului Nastase inlocuirea secretarului de stat Iulian Popescu, iar ministrului de Externe demiterea consilierului diplomatic Ioan Sbarna. In opinia lui Branzan, cei doi sunt vinovati de proasta gestionare a relatiei cu ambasadorul SUA Michael Guest. Recent, ambasadorul Michael Guest declara: "In sistemul de sanatate, Guvernul meu a fost nevoit sa retraga 400.000 de dolari alocati pentru lupta impotriva coruptiei din sistemul de distributie a medicamentelor si alte domenii de asistenta sanitara, pentru ca ministerul nu a reusit sa raspunda nici unei propuneri de parteneriat din partea noastra, timp de noua luni". Intrucat, pana la data stabilita ( 24 mai) Guest nu a primit nici un program concret din partea oficialilor romani in care sa se explice exact cum vor fi folositi banii, diplomatul american a anuntat public ca si-a retras oferta. (Magda Marincovici)

Cereale - Bursa taraneasca s-a deblocat

Oboarele din Buzau si Ramnicu Sarat au fost duminica supraaglomerate, sute de agricultori scotand la vanzare recolta de anul trecut - porumb, grau sau floarea-soarelui. Pe fondul unei oferte ridicate, preturile au scazut. Un sac de porumb s-a putut cumpara cu preturi cuprinse intre 400 si 450.000 de lei, iar un sac de grau cu 500 - 550.000 de lei, preturi cu pana la 100.000 de lei mai mici in comparatie cu saptamana trecuta. Directorul societatii Piete, Targuri si Oboare din Buzau, Constantin Iosef, sustine ca aceasta a fost prima duminica din acest an cu o oferta mult mai ridicata decat cererea.

Accident - Joan Baez era sa fie electrocutata

Renumita cantareata de folk Joan Baez a sosit in Romania sambata seara, o data cu furtuna. A fost luata de la aeroport de Ducu Bertzi si condusa la Hotelul Helvetia. Acum sapte ani, cand a poposit prima data pe meleagurile mioritice, Joan si-a notat in jurnalul ei ca drumurile bucurestene pot provoca o adevarata aventura. De aceasta data n-a mai avut de-a face cu gropile, ci cu vremea capricioasa. La nici 30 de secunde dupa ce Joan Baez a coborat din masina, o antena parabolica s-a prabusit pe automobilul care a dus-o la destinatie. Baez a scapat fara nici o zgarietura. (Catalina Iancu)

Primari PUR - Codrut Seres vrea eficienta in administratie

Aflat la sfarsitul saptamanii in vizita in mai multe localitati din Ardeal, vicepresedintele PUR, Codrut Seres, le-a cerut primarilor si presedintilor umanisti de consilii judetene sa finalizeze auditul gestionarii si utilizarii fondurilor publice, in unitatile teritoriale pe care le conduc, pentru a putea fi stabilite resursele financiare necesare derularii proiectelor de dezvoltare locala. Desemnat recent candidat al PUR la Presedintie, Codrut Seres, i-a indemnat pe alesii locali umanisti sa se fereasca de practicile unor colegi din alte partide de a obstructiona functionarea consiliilor locale. (Aniela Nine)

Eforie - Primarul mituit, pus in libertate

Fostul primar al localitatii Eforie, Mihail Cosma, arestat de Parchetul Anticoruptie pentru mai multe infractiuni de luare de mita, a fost eliberat din arest ieri de Curtea de Apel Constanta, el urmand sa fie judecat in stare de libertate. Cosma nu are voie sa paraseasca judetul Constanta si nici sa ia contact cu martorii care urmeaza sa fie audiati in acest dosar. Fostul primar din Eforie a fost trimis in judecata, in stare de arest acum o luna, fiind acuzat ca a pretins bani de la mai multe persoane, de la care ar fi primit efectiv 5.700 de dolari, in schimbul eliberarii unor autorizatii.

EDITIA a II-a

Loto - 22 de miliarde la un singur norocos

Premiul de la categoria I a jocului Loto "6 din 49" de aseara, in valoare de 22.160.246.400 lei, a ajuns la un singur norocos. Acesta a nimerit toate cele sase numere extrase, adica 18, 17, 36, 5, 11 si 23. La categoria a II-a 51 de participanti au luat 61.575.823 de lei, iar la a III-a 1.836 de jucatori au intrat in posesia a 2.394.615 lei. La tragerea "Noroc", varianta castigatoare a fost: 1, 3, 2, 4, 4, 5, 1, insa premiul de la primele doua categorii s-a reportat. La a III-a categorie, sapte persoane au luat 25.525.285 lei. (Dana Purgaru)
×
Subiecte în articol: observator