x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 14 iulie 2004

Romania in 5 minute - 14 iulie 2004

14 Iul 2004   •   00:00

Despagubiri pentru bolnavii de inima

Sase bolnavi de inima, operati la Clinica Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara si care si-au cumparat singuri proteze cardiace, au castigat procesele pe care le-au intentat Institutului si CJAS Timis pentru recuperarea banilor. (Rompres)

Premiera Cluj - Dublu transplant la acelasi pacient

In premiera nationala, ieri, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, a fost realizat un dublu transplant la acelasi pacient. "Pancreasul si rinichii au fost prelevate de la un pacient aflat in moarte cerebrala, in urma unui politraumatism, si acestea au fost transplantate unei persoane suferinde de diabet tip I si insuficienta renala consecutiva diabetului. Evenimentul chirurgical este deosebit si pentru ca pentru prima data in tara noastra este prelevat si transplantat un pancreas, la ora actuala acest gen de transplant efectuandu-se in putine centre din Europa. "Pentru aceasta complicata interventie eu si echipa mea ne-am pregatit peste sase luni cu specialisti din Innsbruck, Pisa si Roma. Dar nu am fi avut sansa salvarii unei vieti daca nu ar fi existat buna colaborare cu medicii Sanda Capotoiu si prof. dr. Seban Baciu din Targu-Mures care au furnizat pacientul donator", a mai precizat prof. dr. Mihai Lucan. (Magda Marincovici)

Cinema 2003 - Premiile criticii de film

Regizorii Lucian Pintilie si Titus Munteanu, publicista Eugenia Voda si compania de distributie New Films au fost premiati, ieri, de Asociatia Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) pentru performantele lor din 2003, informeaza Mediafax. Lucian Pintilie a primit premiul "Litera" pentru carte de cinema, pentru volumul "Bricabrac", aparut la Editura Humanitas. El a precizat ca nu obisnuieste sa onoreze galele de decernare a unor premii, dar in acest caz a facut o exceptie, deoarece a auzit ca va fi premiata si Eugenia Voda, pentru care are "o lunga si contradictorie afectiune". Premiul "Ion Cantacuzino" pentru publicistica de cinema a revenit Eugeniei Voda. Ea a tinut sa precizeze ca afectiunea pentru Pintilie este reciproca, "insa nu contradictorie, ci constanta".

Scandal - Judecatorul Florea Visan si-a depus demisia

Judecatorul Florea Visan de la Sectia a V-a Civila a Tribunalului Municipiului Bucuresti si-a depus ieri demisia din functia de magistrat. Demisia magistratului va fi inaintata Consiliului Superior al Magistraturii pentru a fi pusa in discutia plenului acestui for. Din momentul in care CSM va lua act de demisia judecatorului Florea Visan, ancheta administrativa declansata la nivelul ministerului va ramane fara obiect, dar organele abilitate vor continua cercetarile penale in cauza. Florea Visan a fost filmat in timp ce isi invata copiii sa ucida vecinii si ii instiga sa le taie gatul si sa-i impunga cu cutitul. De asemenea, in momentul cand a fost filmat cum spargea peretele vecinilor, el s-a expus indecent in fata persoanelor prezente.

Prahova - Fost adjunct la IJP, condamnat la inchisoare

Fost adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Prahova, colonelul Dumitru Tirnovschi, a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru luare de mita de catre instanta suprema, care a decis si confiscarea sumelor primite de acesta, respectiv 6.500 de dolari si 105 milioane de lei. Conform Mediafax, colonelul (r) Dumitru Tirnovschi, impreuna cu locotenent-colonelul Marin Ivan (fost sef al Politiei Platformei Petrobrazi) a favorizat sase persoane, care, in noaptea de 3 spre 4 august 2000, au sustras din Rafinaria Petrobrazi piese din inox si din aluminiu in valoare de 92 de milioane de lei. In iulie 2002, colonelul Tirnovschi fusese condamnat de Curtea Militara de Apel la 10 ani de inchisoare. Tirnovschi a contestat sentinta la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis luni micsorarea pedepsei la opt ani de inchisoare.

Definitiv - Lichidator condamnat pentru coruptie

Lichidatorul Cooperativei de Credit Banca Populara "Familia" din Bucuresti a fost condamnat, ieri, la cinci ani inchisoare pentru luare de mita, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, transmite Mediafax. Ionel George Manaila Gerhardt, administrator al SC G & G Management Consulting SRL Bucuresti, insarcinat cu procedura de lichidare administrativa a Cooperativei de Credit Banca Populara "Familia" din Bucuresti, a pretins, in perioada 12 septembrie - 6 noiembrie 2002, in mod repetat, suma de 150 de milioane de lei de la doua persoane care i-au solicitat un act din care sa rezulte ca nu ar fi debitori ai cooperativei. Gerhardt a fost surprins in timp ce primea, de la denuntatori, cei 150 de milioane de lei. Sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

Giurgiu - Transport ilegal de munitie, depistat la vama

Un transport ilegal de 35.000 de cartuse de razboi, calibrul 9 mm, cu destinatia Turcia, a fost depistat ieri, la ora 3:00, de vamesii si politistii de frontiera romani de la Vama Giurgiu intr-un TIR incarcat cu iaurt, transmite Rompres. TIR-ul, in care se aflau doi turci, intrase in urma cu o zi in Romania, prin Vama Nadlac si avea ca destinatie o firma din Istanbul unde, conform documentelor de insotire a marfii, trebuia sa transporte 19.573 kg iaurt din Franta. In timpul controlului de frontiera, unul dintre vamesi a descoperit in lada de alimente, in capitonajul cabinei si sub patul soferului, pachete ce contineau 35.000 de cartuse. Turcii risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 12 ani.

EDITIA a II-a

Numire - Nicolae Popa, presedinte al instantei supreme

Nicolae Popa a fost numit presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ceremonia de investire urmand a avea loc astazi, la Palatul Cotroceni, unde in fata sefului statului vor depune juramantul si doi dintre sefii de sectii ai instantei supreme, informeaza Mediafax. Pe langa numirea lui Anton Pandrea ca sef al Sectiei penale a ICCJ si a lui Constantin Furtuna ca sef al Sectiei de contencios administrativ, vor fi numiti pe viata 14 judecatori la instanta suprema. Printre judecatorii care vor depune astazi juramantul sunt Gheorghe Voicescu, Theodor Mrejeru (fostul sef al Sectiei de contencios administrativ - n.r.), Liviu Giurgiu, Florica Robescu, Georgeta Teodorescu, Nicolae Ionescu, Cornelia Silvia Marica si Gabriela Stecoza.
×
Subiecte în articol: observator