x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 14 octombrie 2004

Romania in 5 minute - 14 octombrie 2004

14 Oct 2004   •   00:00

Brelocuri din munitie de razboi

Un tanar de 14 ani, din localitatea aradeana Frumuseni, care a descoperit in podul casei sale zeci de cartuse militare de calibrul 9 mm, le-a impartit copiilor din comuna pentru ca acestia sa-si faca din ele brelocuri, transmite Mediafax. Potrivit politistilor, nu s-a intamplat nimic, dar munitia ar fi putut exploda.

Transfer - Inculpatii in cazul BCR Novaci, mutati la Jilava

Dupa ce in urma cu o saptamana au intrat in greva formei, cinci inculpati in dosarul BCR Novaci au fost mutati marti din Targu-Jiu la Penitenciarul Jilava, la solicitarea Parchetului National Anticoruptie. Cei cinci care se afla in inchisoare din toamna anului trecut au intrat in greva in semn de protest fata de mentinerea starii de arest. Ion Marin, patronul SC Rarora Ramnicu Valcea, Gabriel Matias, patronul unei firme din Bucuresti, Dumitru Contoloru, fost director al filialei Targu-Jiu BCR, Sorin Popescu, fostul director al sucursalei Novaci BCR, si Ion Nicolae, fostul administrator Foraj Sonde Targu Carbunesti, sunt anchetati pentru prejudicierea statului cu circa 840 miliarde lei. (Octavian Herta)

Vrancea - Transport de materiale inflamabile, cu scurgeri

Un autotren incarcat cu patru tone de diluant si din care substanta se scurgea pe sosea a fost oprit si scos de pe drum de politistii vranceni, ieri-dimineata, pentru a inlatura riscurile producerii unui incendiu sau explozii, transmite Mediafax. Autotrenul a fost oprit la punctul de control Tisita si indepartat de cel mai apropiat sat, fiind dus pe un camp. "Exista pericolul izbucnirii unui incendiu sau al unei explozii cu urmari deosebit de grave", a declarat seful Politiei Rutiere Vrancea, comisarul Viorel Gheorghe.

Ecologie - Proiectul Rosia Montana, criticat in Ungaria

Comisia de protectie a mediului din Parlamentul Ungariei a adoptat o rezolutie cu privire la proiectul de la Rosia Montana, in Muntii Apuseni, cerand guvernului si deputatilor maghiari din Parlamentul European adoptarea unei pozitii hotarate pentru impiedicarea realizarii acestei investitii. Presedintele comisiei a declarat in fata unor ziaristi ca din cauza faptului ca mina proiectata prezinta un mare pericol, atat pe plan intern, cat si extern, si trebuie asigurat ca in cursul negocierilor purtate cu Romania pentru integrare, UE sa nu inchida capitolul privind problemele ecologice pana cand nu vor exista garantii guvernamentale ca mina sa nu fie deschisa. (Rador)

Pascani - Echipamente moldovenesti pentru NBA

Societatea, Siretul Pascani ii va imbraca pe jucatorii din campionatul american de baschet, in urma semnarii unui contract cu firma americana Generation One, unul dintre furnizorii de echipament pentru NBA. Comanda initiala este de 100.000 de produse, insemnand tricouri, sorturi, maiouri si costume de sport. Pentru aceasta comanda care a fost deja onorata, in conturile firmei din Pascani au intrat peste 250.000 de euro. "Partea americana s-a declarat satisfacuta de produsele noastre. Contractul a fost semnat pentru o perioada nedeterminata, iar in perioada urmatoare este posibil sa primim noi comenzi de acest fel", a precizat Magdalena Andrei, director general la Siretul Pascani. (Cristina Stoian, Lucian Lazar)

Inedit - Lipsa de cultura de la TV va fi monitorizata

Pe ordinea de zi a sedintei de marti a Consiliului National al Audiovizualului s-a luat o decizie cel putin bizara. CNA-ul a cerut sa se monitorizeze emisiunile de stiri ale postului Realitatea. Motivul? "Pentru calitatea scazuta a nivelului de cultura generala a redactorilor si prezentatorilor de la emisiunile de stiri". In acelasi timp, Realitatea Media a primit somatie publica din doua motive: schimbarea amplasamentului si a siglei fara a instiinta CNA-ul, iar emisiunile Meteo sunt prezentate cu anuntarea sponsorului. (C.O.)

MapN - Demisia sefului SMG, neaprobata inca

Ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, a declarat ieri, la Poiana Brasov, ca seful Marelui Stat Major, generalul Constantin Popescu, figureaza pe listele PSD pentru Parlament. Pascu a adaugat ca generalul Popescu si-a depus deja demisia, dar nu a fost inca aprobata de forurile superioare. "Prezenta pe aceste liste nu are nici o insemnatate juridica pentru ca ele nu au fost inregistrate oficial la Biroul Electoral", a spus Pascu. El a aratat ca activitatea generalului in cadrul ministerului va fi incheiata in momentul declansarii campaniei electorale. (Libiu Mateescu)

Functionari publici - Guvernul va mari salariile

Salariile functionarilor publici vor creste cu 20% incepand de la 1 noiembrie a.c., se prevede intr-un act normativ ce va fi aprobat astazi de Guvern. De la aceeasi data se va sista ocuparea posturilor vacante existente. Alte decizii ale Executivului vor viza asimilarea caminelor studentesti cu ceilalti consumatori casnici, din punctul de vedere al regimului de tarifare a utilitatilor, precum si acordarea de tichete de masa personalului din institutiile sanitare. Angajatii acestor unitati vor putea primi zece tichete de masa lunar, incepand cu 1 octombrie 2004. (Silviu Sergiu)

Iasi - Relicva la celebrarea Sfintei Parascheva

Fragmentul din Sfanta Cruce, cea pe care a fost rastignit Iisus Hristos, a fost adus ieri la Iasi, cu ocazia celebrarii Sfintei Parascheva si a Sarbatorilor Iasului. Pretioasa relicva a fost transportata pe calea aerului de catre o delegatie greaca condosa de Inalt Prea Sfintitul Pantelimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, si de Prea Sfintitul Ambrozie - Mitropolit de Neapolis si Samaria, din Patriarhia de la Ierusalim. Dupa incheierea ceremonialului religios si militar de la aeroport, racla continand fragmentul din Sfanta Cruce a fost transportata la Catedrala Mitropolitana din centrul orasului intr-o masina incarcata cu flori. (Mihai Coman)
×
Subiecte în articol: observator