x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 15 iulie 2004

Romania in 5 minute - 15 iulie 2004

15 Iul 2004   •   00:00

23 august, sarbatorita in Romania

Autoritatile statului intentioneaza sa organizeze ample manifestari in Bucuresti si in alte orase ale tarii pentru sarbatorirea zilei de 23 august, cand se vor implini 60 de ani de la evenimentele din vara lui 1944, au declarat ieri surse oficiale. (Mediafax)

Sentinta - Pavalache a ramas cu patru ani de puscarie

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au confirmat ieri condamnarea la patru ani de detentie, pronuntata, in prima instanta, impotriva fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache. Aceasta decizie a fost luata dupa respingerea apelului declarat de catre Pavalache, dar si de PNA contra sentintei pronuntate, pe 22 aprilie, la Tribunalul Capitalei. Cazul "Spaga lui Pavalache" a fost primul dosar important instrumentat de PNA. Pavalache a fost arestat pe 25 noiembrie 2002, dupa un flagrant de luare de mita. Initial, el ar fi pretins 4 milioane de dolari ca sa intervina pentru stoparea lichidarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Mai tarziu, si-a redus pretentiile la un milion de dolari, pentru ca, in final, sa accepte ca prima transa doar 200.000 de dolari, suma din care, concret, el nu ar fi primit decat 20.000 USD.

Aniversare - Gabi Firea a primit

bijuterii in forma de elefant Gabriela Vranceanu Firea si-a completat colectia, de altfel foarte numeroasa, de statuete cu aceste animale. Cei care nu au ramas indiferenti la marea pasiune pe care o are Gabi au fost colegii de la Antena 1, care i-au daruit de ziua ei bijuterii in forma de elefant: un set format dintr-un colier si o pereche de cercei. Gabriela i-a rasplait pe toti cei dragi, care au felicitat-o cu aceasta ocazie, invitandu-i la restaurant. Din pacate, Tudor, baiatul ei, nu s-a alaturat petrecerii pentru ca este plecat in strainatate, in tabara. Dar a fost primul care si-a felicitat mama, pentru ca s-a trezit dis-de-dimineata. "Am fost teribil de fericita cand l-am auzit, mai ales ca ma asteptam sa sune mai spre seara, asta dupa ce va fi colindat toate magazinele de jucarii intalnite in cale." (R.I.A.)

Mures - Asezare gotica gasita din intamplare

In premiera arheologica, in localitatea Ernei din judetul Mures a fost descoperita o asezare gotica, in urma unor lucrari de excavatie efectuate de catre firma germana GEIGER, transmite Rompres. Muncitorii au scos zilele trecute la suprafata sute de cioburi si au anuntat imediat arheologii. Din primele cercetari rezulta ca este vorba de o asezare gotica pe mai multe niveluri, ceea ce constituie o premiera arheologica pentru judetul Mures, mai ales ca aici nu s-a consemnat niciodata o astfel de asezare. Cea mai valoroasa piesa arheologica scoasa la suprafata, datand din epoca bronzului, este o fibula cu capete de ceapa. Coralia Crisan, muzeograf arheolog la Muzeul de Istorie Mures, a declarat marti, pentru Rompres, ca piesele descoperite la Ernei dateaza din epoca bronzului pana la migratia timpurie.

Arges - Nunta otravita

Peste 200 de persoane din satul argesean Paduroiu, comuna Poiana Lacului, care participasera duminica la o nunta au ajuns in cabinetele medicale din cauza unei grave toxiinfectii alimentare. Numarul mare de bolnavi a alertat autoritatile argesene. O echipa de medici de la Directia de Sanatate Publica Arges a mers imediat in comuna pentru a ridica probe din mancarea care s-a servit la nunta. Asa s-a aflat si meniul care a fost servit la masa, specialistii intuind ca toxiinfectia in masa a fost cauzata de o bacterie din carnea de porc. Mirii ghinionisti au dat bir cu fugitii si la ora actuala sunt cele mai cautate persoane din Arges. Faptul ca nunta lor a fost un atentat la sanatatea a sute de oameni i-a speriat atat de tare, incat insurateii au plecat in mare graba, nu inainte de a incuia doua frigidere in care se mai afla carne de porc si alte alimente, care trebuie obligatoriu testate biologic.

Braila - Peste 800.000 de dolari din prostitutie

Procurorii braileni au trimis in judecata trei barbati acuzati ca prin reteaua de prostitutie internationala pe care au creat-o ar fi obtinut aproape 800.000 de dolari de la tinerele trimise in strainatate sub protectia lor. Costel Tanase, Marian Tanase si Gabriel Tanase vor fi judecati pentru proxenetism, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat. Potrivit anchetatorilor, cei trei au racolat in perioada 1996-2003 un numar mare de tinere pe care le-au trimis sa se prostitueze in Turcia, Italia si Spania. Numai prin sistemul bancar Western Union si Money Gram, proxenetii au primit de la prostituate, in perioada 2000-2003, 785.786 de dolari. (Miruna Pasa)

Constanta - Trageri de lupta pe Marea Neagra

Doua nave purtatoare de rachete din cadrul Divizionului 150 - Mangalia au efectuat ieri trageri cu artileria de bord si manevre de lupta in largul Litoralului romanesc, in cadrul primului exercitiu de trageri cu armament de lupta si antrenamente de atac cu racheta desfasurat conform procedurilor NATO, planificate de Comandamentul Operational Naval. Conform Rompres, exercitiul organizat la o distanta de 30 de kilometri, in largul Marii Negre, in zona Capului Tuzla, a inclus trageri cu artileria de bord asupra unei tinte de pe apa, antrenamente de atac cu rachetele asupra unor tinte izolate s.a. La finalul antrenamentului, capitanul comandor Viorel Stanciu, comandantul Divizionului 150 Nave Purtatoare de Rachete, a declarat ca exercitiul de tragere si evolutie in formatie a fost notat cu calificativul maxim pentru ambele echipaje participante.
×
Subiecte în articol: observator