x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 16 iunie 2004

Romania in 5 minute - 16 iunie 2004

16 Iun 2004   •   00:00

Criminal candidat la primarie

Un candidat la postul de primar al comunei Carpen - Marin Cojocaru (PRM) - este un fost puscarias, inchis acum 30 de ani, pentru omor. Biroul Electoral de Circumscriptie confirma incarcerarea lui Cojocaru, dar spune ca acesta s-a reabilitat, iar legea nu-i interzice candidatura. (Cristian V)

Numire - Marian Saniuta, noul ministru de Interne

Noul ministru al Administratiei si Internelor este Marian Florian Saniuta, pana acum presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine, ne-a declarat presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca. Premierul Adrian Nastase l-a propus pe Saniuta ca succesor al lui Ioan Rus, in cadrul sedintei de ieri a Guvernului. El va detine si functia de ministru de stat. Desemnarea lui Saniuta a fost acceptata si de presedintele Ion Iliescu, in fata caruia noul ministru a depus aseara juramantul. Saniuta a fost prefect al judetului Prahova in perioada 2001-2002, iar anterior ocupase functia de viceprimar al municipiului Ploiesti. Este economist si pana in iunie 2002 a fost consilier de stat in cadrul Guvernului. Este licentiat in managementul intreprinderilor, avand si studii in administrarea resurselor umane, dezvoltare economica si marketing. (Silviu Sergiu)

Mita - Flagrant in Primaria Capitalei

Un inspector principal de la Directia Legislatie si Contencios Administrativ din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti a fost prins in flagrant ieri dupa-amiaza in timp ce primea, in incinta Primariei, o mita de 600 de euro. Potrivit procurorilor anticoruptie, Nela Gangea, care lucra in Comisia pentru aplicarea Legii 10/2001, ar fi promis in schimbul spagii solutionarea favorabila a unui dosar care avea ca obiect restituirea in natura sau in echivalent a unui imobil preluat abuziv de stat inainte de 1989. La inchiderea editiei, ancheta era in curs, procurorii urmand sa decida cu privire la eventualele masuri preventive impotriva Nelei Gangea. (Miruna Pasa)

Lege - Restrictii pentru alesii-avocati

Deputatii au adoptat ieri raportul de mediere la Legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, incluzand unele restrictii pentru avocatii care devin parlamentari, informeaza Mediafax. Daca vor sa profeseze in timpul mandatului, acestia nu pot pleda in cauzele ce se judeca de judecatorii sau tribunale si nici nu pot acorda asistenta juridica la Parchetele de pe langa aceste instante. Deputatul sau senatorul nu poate sa pledeze in cauzele civile sau comerciale impotriva statului, a autoritatilor sau institutiilor publice, a companiilor nationale. De asemenea, nu poate sa pledeze in procese intentate statului roman, in fata instantelor internationale. (Monica Iordache)

Vrancea - Masina subprefectului a lovit un pieton

Subprefectul judetului Vrancea, Nicolae Marculescu, a fost implicat luni intr-un accident rutier, pe raza comunei Cristesti, judetul Iasi. Subprefectul se afla in autoturismul de serviciu, pe locul din dreapta, in timp ce la volan se afla soferul Nicu Mihaita Nedelcu. Autoturismul a acrosat un pieton care s-a angajat in traversarea drumului prin loc nepermis. Incercand sa evite accidentul, soferul a tras brusc de volan, a pierdut controlul asupra masinii si s-a izbit de un copac. Suprefectul si soferul s-au ales cu leziuni usoare.

Rapiditate - Legile adoptiei, votate de deputati

Camera Deputatilor a votat ieri, intr-o jumatate de ora, pachetul de legi referitor la adoptii, protectia si drepturile copilului. Deputatii au decis eliminarea referirilor la autorizarea organismelor private cu activitati in domeniu, pe motiv ca se afla in curs de finalizare un proiect de lege care va fi promovat de Guvern. Camera a introdus si precizari legate de o parte dintre atributiile Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie. Deputatii au introdus precizari legate de competentele instantelor de judecata si in proiectul de lege privind regimul juridic al adoptiei care a fost aprobat de Camera. (Monica Iordache)

"Vinovatul fara vina" - Politia s-a autosesizat in urma articolului din Jurnalul National

Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Prahova s-a autosesizat in urma articolului "Vinovatul fara vina", din 10 iunie 2004, si a dispus efectuarea unei anchete. IPJ Prahova ne-a asigurat ca va intreprinde cercetari, in vederea stabilirii situatiei de fapt si, daca ancheta va confirma cele publicate in Jurnalul National, va lua masurile ce se impun.

In instanta - Comisar prahovean judecat pentru spaga

Procurorii anticoruptie l-au trimis ieri in judecata pe comisarul Dumitru Constantin, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova. Comisarul, aflat in arest preventiv, este acuzat de luare de mita si trafic de influenta. Potrivit anchetatorilor Constantin ar fi pretins si primit, in perioada 1998-2002, spagi de 25.000 de dolari, aproape 100 milioane de lei si mai multe bunuri de la mai persoane cercetate pentru infractiuni economice, promitandu-le acestora solutii favorabile. (Miruna Pasa)

Arad - Incendiu de proportii la fabrica de mobila

Toate echipajele de pompieri din Arad, plus alti zeci de pompieri chemati de acasa, incercau ieri sa stinga un incendiu de mari proportii izbucnit in jurul orei 16:00, la o fabrica de mobila din municipiul Arad. Din cauza incendiului o parte din oras era acoperita cu un nor dens de fum, transmite Mediafax. Pompierii au evacuat intreg personalul fabricii, iar locuitorii din zona erau la un pas de evacuare din cauza fumului dens, care le putea pune in pericol sanatatea. De asemenea, traficul rutier in zona a fost blocat, din cauza vizibilitatii foarte reduse.

Inlocuire - Succesor pentru Gaspar

Plenul Camerei Deputatilor l-a validat ieri ca deputat PSD de Valcea pe Vasile Relu Radulescu. Acesta va ocupa locul lasat vacant de fostul deputat si ministru pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar (foto), care a devenit judecator la Curtea Constitutionala. Vasile Relu Radulescu se afla pe prima pozitie pe lista de supleanti si a depus declaratie de acceptare a mandatului, precum si declaratia de avere. Presedintele Comisiei de validare, Ionel Olteanu (PSD), a spus de la tribuna ca, prin plecarea lui Acsinte Gaspar, Camera Deputatilor pierde "un eminent jurist", iar presedintele Valer Dorneanu a tinut sa-i multumeasca acestuia, chiar in absenta, pentru "prestatia" din Parlament. (Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: observator