x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 23 septembrie 2004

Romania in 5 minute - 23 septembrie 2004

23 Sep 2004   •   00:00

Ou cu surprize, in varianta olteneasca

In localitatea doljeana Silistea Crucii, rata unui localnic a facut un ou in care se afla, pe langa albus si galbenus, un altul, de dimensiunile unuia de gaina. Ion Zamfir a desoperit "minunea" si, speriat, s-a dus la preot. Majoritatea batranilor satului cred ca oul este "mana Necuratului", asa ca se inchina si scuipa la observarea "minunii". Zamfir are o alta explicatie: "Io cred ca de vina e cocosul al batran, ca e asa tantos, ca toate pasarile din curte le-ar calca!". (Cristian Vasilcoiu)

Incident aviatic - "Soim" la pamant

Un avion IAR 99 "Soim" al Fortelor Aeriene Romane a aterizat fortat pe aerodromul Ianca, ieri, in jurul orei 14:00. Pilotii au reusit sa coboare singuri din carlinga aeronavei, dar au acuzat dureri de spate.
Un elicopter al Bazei 90 Transport Aerian i-a adus pe cei doi membri ai echipajului, de urgenta, la Spitalul Militar Central, pentru investigatii medicale.
Avionul a fost avariat in urma manevrei. Pana la inchiderea editiei nu se cunostea motivul producerii incidentului aviatic. (Razvan Belciuganu)

Modificari - Examenul auto, mai complicat de anul viitor

De anul viitor, cand Serviciul Examinare - aflat in prezent in "gradina" Directiei Generale de Politie Rutiera - va trece in subordinea Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, examenul pentru permisul de conducere va fi mult mai aspru. Se doreste simplificarea chestionarelor de examen, dar proba practica va fi mai grea, adica patru examinari in loc de una, cum este in prezent. Pentru a obtine permisul candidatul va trece prin furcile caudine: trebuie sa conduca intr-o zona aglomerata din oras, sa treaca proba de indemanare (parcare, garare, oprire in rampa), traseu de noapte si condus pe un drum national intens circulat. (Eduard Pascu)

Flagrant - Angajat la DRV Timis, contrabandist

Soferul directorului Directiei Regionale Vamale Timis a fost prins ieri dimineata de angajatii IPJ Timis in flagrant, in timp ce incerca sa plaseze, intr-o piata din Timisoara, un numar de 460 de pachete tigari netimbrate si patru sticle de bauturi alcoolice. Din primele cercetari, politistii banateni au stabilit ca soferul Mohaupt Marcel a descarcat marfa din masina de seriviciu a DRV Timis, bunurile fiind destinate unui speculant din piata, pe nume Marcel Carstea. Bunurile au fost confiscate, cercetarile urmand sa continue sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda si evaziune fiscala. (Tiberiu Kiss)

Mures - Politia e datoare medicilor legisti

Institutul de Medicina Legala din Targu Mures risca sa nu poata plati, de luna viitoare, salariile angajatilor, din cauza datoriilor pe care le are de recuperat, cea mai mare parte a acestora fiind din partea Politiei, transmite Mediafax. Potrivit directorului IML Targu Mures, prof. dr. Hecser Laszlo, institutul a efectuat la solicitarea politistilor constatari bio-criminalistice, expertize traumatologice sau psihiatrice si alcoolemii, acumuland o datorie de 1,4 miliarde de lei. "In acest an a fost virata o suma de bani, o singura data, dar de atunci nimic", a adaugat Hecser. Reprezentantii IJP sustin ca au apelat deja la Ministerul Administratiei si Internelor.

Protest - MISA vrea destituirea lui Jonathan Scheele

Aproximativ 100 de membri ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) au organizat ieri un miting de protest in fata sediului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, solicitand revocarea din functie a sefului misiunii europene in Romania, Jonathan Scheele, informeaza Rompres. Potrivit avocatului Mihai Rapcea, unul dintre organizatorii mitingului, MISA il acuza pe oficialul european ca "a blocat sistematic" toate demersurile pe care aceasta miscare a incercat sa le adreseze catre diverse foruri comunitare. El a explicat ca aceste memorii se refereau la "actiunile abuzive" comise de procurori si politisti impotriva membrilor MISA.

Sponsorizare - "Iliescu si Constantinescu au sprijinit iredentismul"

Primaria Targu-Mures a sponsorizat cu 20 de milioane de lei editarea unei carti in care ambii presedinti postdecembristi ai Romaniei sunt descrisi ca sprijinind iredentistii, informeaza Mediafax. Cartea, scrisa de colonelul in rezerva Ioan Judea, a costat 100 de milioane de lei si a fost editata in 1.000 de exemplare. Primarul Dorin Florea a refuzat sa faca orice fel de comentarii cu privire la continutul cartii. Florea a fost membru PNTCD. In prezent nu face parte din nici un partid politic, insa la alegerile locale din iunie a fost sustinut de PSD.

Iasi - Strazi samponate cu parfum de crizantema

Anul acesta, de "Sarbatorile Iasiului", societatea de salubrizare Salubris va schimba aroma samponului cu care spala strazile din centrul orasului. In locul aromei de brad, folosita anul trecut, Iasiul va mirosi a crizanteme. Aroma care a fost aleasa pentru acest an este a unei indragite flori de toamna. "Ne-am gandit ca in acest an ar trebui sa alegem o esenta care sa fie in ton cu anotimpul, sa le reamintim iesenilor ca a venit toamna", a explicat directorul Salubris, Dorinel Zeciu. (Cristina Stoian, Lucian Lazar)

Drobeta-Turnu Severin - Monument al eroilor vandalizat

Monumentul din Cimitirul Eroilor din Drobeta-Turnu Severin a fost vandalizat de catre persoane inca neidentificate, care au retezat aripile statuii de bronz care infatisa un vultur, informeaza Rompres. Monumentul a fost ridicat de comunitate in urma cu aproape 40 de ani in cinstea a opt eroi mehedinteni jertfiti pe frontul din Bulgaria din perioada 1913-1914. "Este trist ca un iresponsabil a cutezat sa taie aripile vulturului si l-a dus la fier vechi", a declarat presedintele Asociatiei "Cultul Eroilor" Mehedinti, col (r) Gheorghe Teleoaca. In acest cimitir au mai fost profanate si distruse cavouri si monumente funerare, dar administratia nu poate asigura protectia acestora pentru ca nu dispune de personal de paza suficient.

Capitala - Sedinta de consiliu cu multe demiteri

Sedinta Consiliului General al Capitalei se anunta astazi furtunoasa. Pe ordinea de zi au fost trecute 48 de proiecte de hotarari, unele referindu-se strict la schimbarea din functii a unor directori. Astfel, Traian Neghirla (foto), directorul general al RATB, va fi inlocuit cu Gheorghe Aron, actualul director tehnic de exploatare al regiei, Aurel Tane, directorul Gradinii Zoologice cu Elena Ancuta Oprea. De asemenea isi va pierde functia si Radu Dumitru, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. (Monica Andrei)

Gorj - Maidanezii din Targu-Jiu, "exportati"

Hingherii din municipiul Targu-Jiu au fost surprinsi in timp ce abandonau mai multi maidanezi in localitatea gorjeana Targu Carbunesti. Autoritatile din cea de-a doua localitate aplica insa un program european care nu implica uciderea animalelor, ci doar sterilizarea acestora. "Eu tot prindeam cainii, dar acestia se inmulteau vazand cu ochii. Vedeam eu ca unii sunt cam debusolati, cred ca astia erau cei adusi din Targu Jiu", a declarat primarul din Carbunesti, Cristian Toader. (Gabriela Mladin)

Masura - Firmele, infiintate in 72 de ore

Guvernul va discuta astazi simplificarea procedurii de infiintare a unei firme, a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice. "In 72 de ore de la depunerea unei cereri, intreprinderea va putea sa functioneze pe baza unei declaratii pe proprie raspundere", a explicat Tanasescu. El a spus ca ulterior, in termen de o luna, solicitantul este obligat sa obtina toate avizele necesare functionarii de la pompieri, inspectia muncii, sanitar-veterinar etc. Masura va fi introdusa printr-o lege, care va fi trimisa in regim de urgenta in Parlament. Adica va intra in vigoare in maximum 45 de zile. Se lucreaza si la elaborarea unei proceduri simplificate de dizolvare a intreprinderilor, avand in vedere numarul mare de firme inactive. (Daniela Ivan)
×
Subiecte în articol: observator